Szüléssel kiváltható lenne a diákhitel egy része

A hallgatói jogviszony alatt gyermeket vállaló fiataloknak elengednék a diákhitel egy részét – írta a Magyar Nemzet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
diákhitel
2013. szeptember 17. bencze.aron

A hallgatói jogviszony alatt gyermeket vállaló fiataloknak elengednék a diákhitel egy részét – írta a Magyar Nemzet.


A lap keddi számában Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár elmondta, hogy az erre vonatkozó javaslat már elkészült, de bevezetéséről még nincs döntés.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a gyermekvállalási kedv ösztönzésére, a kismamák munkaerő-piaci visszatérését támogató, úgynevezett “gyed extra” rendszerének 3+1 pontja előre láthatólag 30 milliárd forintjába kerülne az államkasszának.

A tervek jóváhagyása esetén már 2014-ben életbe léphetne az a szabály, hogy a gyed mellett is lehessen teljes munkaidőben dolgozni az állami támogatás elvesztése nélkül, illetve a következő gyermek megszületése esetén az anya továbbra is kapná a gyest, illetve a gyed 50 százalékát az idősebb testvér után.

Tájékoztatása szerint a harmadik elem, hogy a három évig kapható juttatásokat adott esetben akár másfél év alatt is fel lehessen venni, csak 2015-től léphet hatályba a bevezetés technikai feltételei miatt.

A “gyed extra” +1 pontja a felsőoktatásban részt vevőket célozza meg úgy, hogy az alapképzésben hallgatóknál szülés esetén a minimálbérből számítanák ki a gyed összegét, a mesterképzésben részt vevőknél pedig a garantált bérminimum adná a juttatás alapját, ami már 114 ezer forintot jelentene – mondta az államtitkár.