Családháló

Kezdőoldal Háttér Szülésznők a könnyebb születésért

Szülésznők a könnyebb születésért

Míg Európában a várandós anyák legnagyobb része szülésznők asszisztálásával hozzák világra gyermekeiket, a Csendes-óceán túloldalán más a helyzet.

Írta: Gyarmati Orsolya,

Míg Európában a várandós anyák legnagyobb része szülésznők asszisztálásával hozzák világra gyermekeiket, a Csendes-óceán túloldalán más a helyzet.


“Az Egyesült Államokban csupán a nők 10 százaléka szül szülésznőkkel, így nagyon sokat kell tennünk azért, hogy ennek a szakmának a jelenlétét sokkal hangsúlyosabbá tegyük az egészségügyi rendszerben”, mondja Mary Lawlor, a National Association of Certified Professional Midwives vezetője. Az USA-ban a legtöbb kórháznak egyelőre egyáltalán nincs szülésznő-programja. Lawlor és munkatársai azon fáradoznak, hogy tudatosítsák mind a nőkben, mind a szülész szakmában a szülésznők jelenlétének előnyeit és áldásos hatásait.

A szülésznőket arra képzik, hogy gondoskodjanak és támogassák a várandós és szülő nőket, akik közül sokan a lehető legkevesebb orvosi beavatkozással szeretnék világra hozni gyermeküket.

“Azokban az országokban, ahol szülésznők segítik a babák születését, sokkal könnyebb a nőknek, mint nálunk”, mondja Lawlor. “A nőgyógyászokat sebészeknek is kiképzik, éppen ezért rengeteg a sokszor szükségtelen orvosi beavatkozás a szülések során.”

1965-ben 100 szülésre mindössze 4,5 császármetszés jutott Ma ez az arány 32.8 százalék.

A mi intézményünkben arra törekszünk, hogy minden anya úgy tudjon szülni, ahogy neki a lehető legjobb, mondja Kathryn Podorsek, az  OB/NICU vezetője a Crown Point-béli St. Anthony Egészségügyi Központban . Bárki igénybe veheti a kéjgázt, lehetőség van “drót nélküli” monitorozásra, szülőlabda használatára, miközben a szülésznők munkáját dúlák is segítik.

Jelenleg mindössze a babák egy százaléka születik otthon az USA-ban, bár Lawlor szerint ez az arány folyamatosan, és gyorsan emelkedik. “A célunk az, hogy visszaállítsuk a szülés, mint természetes folyamat státusát.”

Forrás: NWI Times

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
A magyar gyermekvédelem felkészült az országba érkező gyerekek fogadására

Az elmúlt időszak számos intézkedésének köszönhetően a magyar gyermekvédelem felkészült a kísérő nélkül érkező külföldi gyermekek fogadására és ellátására -...

Close