A szülésznők is növelhetik a gyermekvállalási kedvet

A szülésznők szakmai kompetenciájának növelését szolgáló képzések, továbbképzések feltételei most is adottak és a jövőben is mindig biztosítottak lesznek - közölte az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár pénteken Kecskeméten.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. május 13. Orientpress

Mészáros János a XXV. jubileumi országos szülésznői konferencián azt mondta: a családpolitikai intézkedések mellett a szülésznők szakmai támogatása is elengedhetetlen abban a kormányzati törekvésben, hogy növekedjen a szülési kedv és ezzel együtt a szülések, születések száma. Az első szülés élménye ugyanis jelentősen befolyásolja az anyák későbbi gyermekvállalási kedvét.

Ebben a folyamatban pedig nélkülözhetetlen szerepük van a szülésznőknek – tette hozzá.

A 2007 és 2013 közötti időszak egészségügyi fejlesztéseire utalva emlékeztetett arra: az egészségügyi ellátórendszerben megvalósult, mintegy 500 milliárd forint összegű korszerűsítés több mint felét az infrastrukturális fejlesztések tették ki, abból a szülészet-nőgyógyászati ellátás minősége is jelentős mértékben javulhatott.

Mint mondta, a fejlesztések 2014 és 2020 között is folytatódnak. Ezekben az években azonban a szakmai képzések, továbbképzések is nagyobb hangsúlyt kapnak.

Az elmúlt időszak születési statisztikájáról szólva kiemelte, hogy míg 1990-ben a 30 éves vagy ennél idősebb nők esetében az első gyermeket vállalók aránya 15 százalékot tett ki, addig ez az arány 2009-re a duplájára, 33 százalékra nőtt. Több mint négyszeresére nőtt továbbá a 40 évesnél idősebbek száma a szülő nők között: az 1990-ben tapasztalt 1 százalékos arányuk 2009-re 4,4 százalékra nőtt. Szintén 2009-ben az élve született gyermekek felét 30 éves vagy annál idősebb nő szülte.

A cikk itt folytatódik!