Születés Hete: A családdá válás ünnepe

A család, a barátok és a média annyiféle mintát közvetítenek, hogy azok bizonytalanságot és tévhiteket szül a nőkben. Ha szeretnél az anyaságról pontos információt kapni, akkor ezt a programsorozatot neked találták ki!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családi programok
2015. május 05. Csontos Dóra

A család, a barátok és a média annyiféle mintát közvetítenek, hogy azok bizonytalanságot és tévhiteket szül a nőkben. Ha szeretnél az anyaságról pontos információt kapni, akkor ezt a programsorozatot neked találták ki!


Rémhírek terjednek a fórumokon, téves információk kapnak szárnyra „belsős” körökben. Ezek után pedig csodálkozunk ha egy édesanya félve megy szülőszobára vagy az első kudarcnál úgy érzi, megbukott anyaként… A Születés Hete Fesztivál az egyetlen országos, kiemelten non-profit rendezvénysorozat, amely a gyermekvállalás miatti új szerepekkel és szerepkonfliktusokkal szembenéző nő számára független, hiteles segítséget nyújt az információk közti tájékozódáshoz.

A Születés Hete segít, hogy a nők hiteles forrásból, és megbízható szakemberek segítségével informálódhassanak.

Színes programok

Az ország több pontján várják a kismamákat és kispapákat, a kicsiket és nagyokat, fiatalokat és időseket. Egyszóval mindenkit, és nem csak itthon, de Erdélyben és a Vajdaságban is. A témák igen változatosak, lesz szó szexualitásról, párkapcsolat megőrzésről, a gyermek és a munka összeegyeztethetőségéről és természetesen a babavárásról is.  A teljesség igénye nélkül felsorolunk pár programot, amin érdemes részt venni:

  • Milyen hatással van a digitális technológia robbanásszerű fejlődése a mostani családok életére? Mik az előnyök és esetleges hátrányok? Szükséges-e megtanulni a 21.század diákjának kézzel írni? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ Zentán.
  • Spesiszentgyörgyön a nőiesség megőrzése a fő téma.
  • Hogyan hordozzuk a babát helyesen? Hogyan legyen kényelmes anyának és babának a hordozás? A székesfehérvári programok közt erre is választ kaphatsz.
  • A hatvani előadásokon megtudhatjátok miért nem szabad megrázni egy csecsemőt. A megrázott gyermek szindrómáról tartanak beszélgetést Albert Schweitzer Kórház -Rendelőintézet aulájában.
  • Budapesten több program lehetőség közül választhattok. Szó lesz családon belüli kommunikációról, az érintés életben tartó ereje és kismamáknak szóló edzésformákkal is megismerkedhettek.

Az apukák is fontosak!

Az elmúlt években egyre fontosabb lett felhívni a figyelmet az apukákra. Ez nagyon jó dolog, hiszen az ő munkájuk ugyanolyan fontos, mint anyáké. A Születés Hetének programjain az édesapákat is szeretettel várják. Részt vehetnek olyan programokon, ahol megtudhajták hogy kerülhetnek közelebb a babájukhoz, akár már akkor mikor még az anyaméhen belül van. Több előadás foglalkozik azzal, hogy mit tehetnek a párok annak érdekében, hogy ne menjen a házasságuk és a szerelmi életük rovására, hogy egy új jövevénnyel bővült a család.

Nőtt a születések száma

Húsz hónapja folyamatosan növekszik a születések száma, és a kormány a jövőben is mindent meg kíván tenni azért, hogy ez a pozitív trend folytatódjon – mondta a család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. Fűrész Tünde a budapesti intézményben hangoztatta, Magyarország családbarát ország, ezért nem csak anyagiakban, hanem szimbolikus gesztusokban is ki akarja fejezni az édesanyák megbecsülését. Tájékoztatása szerint az elmúlt évben 3,2 százalékkal nőtt a születések száma, míg az év első két hónapjában a statisztikai adatok ezt meghaladó, 3,6 százalékos növekedést jeleznek – tudta meg az MTI.

A helyettes államtitkár felidézte a kormány eddigi családpolitikai intézkedéseit, köztük a gyed extrát és a családi adó- és járulékkedvezményeket.

A gyed extra eddigi hatásairól azt mondta, tavaly mintegy harmincezer anya tudott úgy munkát vállalni gyermeke egyéves kora után, hogy közben nem vesztette el az ellátásokat sem, míg a testvérgyeddel (dupla, esetenként háromszoros összegű gyeddel) tavaly mintegy húszezer anya tudott élni. Ez azt jelenti – fűzte hozzá –, hogy tavaly a gyermekek több mint ötöde olyan családba született, ahol a nagyobb gyermek még nem volt hároméves olvasható a kormany.hu-n.


A programok ingyenesek! Néhány előadás azonban regisztrációhoz kötött. Tájékozódjatok a Facebookon vagy Szülés Hete oldaláról. Ne aggódjatok, semmiről nem maradtok le, ugyanis a programosorozat május 31-ig tart.