Szülői felelősség – sok pénz kell a továbbtanuláshoz

Egy felmérés szerint a családok nem készülnek anyagilag a tanulmányokra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
diákhitel
2014. április 11. bencze.aron

Egy felmérés szerint a családok nem készülnek anyagilag a tanulmányokra.


Állami ösztöndíj nélkül 5 millió forintba kerül a diploma megszerzése, amit jórészt a szülők fizetnek – derül ki a CIG Pannónia egyetemisták körében végzett kutatásából. Ez komoly anyagi terhet jelent a családoknak, mivel a szülők elenyésző része készül előre ezekre a költségekre.

A kutatásból kiderült, hogy az egyetemisták 87%-át támogatják pénzügyileg a szülei. Kizárólag családi támogatásból viszont a diákok mindössze egyharmada tudja finanszírozni tanulmányait.

Ezért a szülőktől kapott pénz mellett a hallgatók 39%-a dolgozni is kénytelen. Sok esetben azonban a szülők nem engedhetik meg maguknak a gyermek anyagi támogatását: ezen hallgatók körében 72% azok aránya, akik a tanulás mellett dolgoznak is.

A diákhitel ennél kisebb szerepet játszik az egyetemi évek finanszírozásban (10%), és főként az önköltséges hallgatók körében elterjedt: ők a diákhitelt igénylők között közel kétszer annyian vannak, mint az államilag finanszírozott hallgatók.

A diákhitel önmagában nem jelent megoldást a felsőfokú tanulmányok finanszírozására, mellette szinte minden diák más forrásra is támaszkodik.

Egy-egy szemeszter összes kiadását (az egyetemi kiadások mellett az utazás, lakhatás és megélhetés egyéb költségeit is figyelembe véve) az állami ösztöndíjas hallgatók átlagosan 260 ezer forintra becsülték. A tandíjat fizető hallgatóknak átlagosan 480 ezer forintra van szükségük egy félév elvégzéséhez.

A mesterképzésben is részt vevő diákok esetén így állami finanszírozás mellett átlagosan több mint 2,5 milliós, tandíjjal együtt pedig közel 5 millió forintos kiadásra lehet számítani a diploma megszerzéséig. Az összes válaszadó egynegyede látja úgy, hogy nehézséget jelent a felsőoktatás költségeinek finanszírozása, és még magasabb ez az arány a tandíjköteles hallgatók körében (45%).

A családi támogatást nélkülöző diákok több mint harmada küzd anyagi problémákkal, és csak feleakkora arányban tudnak részt venni az önköltséges képzésben, mint szülői segítséget élvező társaik.