Szülők vs. nagyszülők

Ők már néhány hetesen adtak a babáknak almalevet, mi kivárjuk a fél évet. Míg ők sarokba állítottak, mi ismerkedünk a pozitív fegyelmezéssel. Üzenjük a régieknek: nem ellenség senki, aki másképp csinálja, mint ők, csak halad a korral.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
beleszólás
2016. szeptember 16. Vajda Boglárka

Ők már néhány hetesen adtak a babáknak almalevet, mi kivárjuk a fél évet. Míg ők sarokba állítottak, mi ismerkedünk a pozitív fegyelmezéssel. Üzenjük a régieknek: nem ellenség senki, aki másképp csinálja, mint ők, csak halad a korral.


Az anyák sokszor számolnak be arról, hogy már a könyökükön jön ki a tucatnyi elavult tanács, amit a nagyi vagy a nagybácsi igyekszik átadni, akár a legnagyobb jó szándékkal, hiszen ő is felnevelt egy-két-három gyermeket, és lám-lám, él is mindenki, tehát működtek a módszerek.

Ennek ellenére változnak az idők, és mi, friss szülők is folyvást informálódunk, ismerkedünk a legújabb kutatásokkal, pszichológiai fejleményekkel, táplálkozási útmutatókkal – ahogy ők tették annak idején, így rengeteg téren már naprakészebb tudással csináljuk homlokegyenest másképp, mint 20-30-40 évvel ezelőtt anyáink, nagyanyáink.

Hagyd sírni, attól erősödik a tüdeje, és megtanulja, hogy meg kell nyugtatnia magát!
Más verzióban: Tágul a tüdeje, szépül az anyja…

Ha a babát túlságosan hosszú ideig hagyják sírni, végül is abbahagyja. Nem azért, mert megvigasztalta magát, hanem mert kimerült és reményt vesztett. A közhiedelemmel ellentétben az a baba, akinek a sírására válaszolnak, nem lesz elkényeztetett, ellenben a sírni hagyott babának azt üzeni a szülő, hogy nem számíthat rá.

Biztos szomjas maradt! Adj neki cukros teát éjjel is, jobb, mint a cici!

Az igény szerint szoptatott babáknak (akik akkor kerülhetnek mellre, amikor csak szeretnének, nem órához időzítve etetik őket), az égvilágon semmi szüksége folyadékos kiegészítésre az anyatej mellett. Az éjszakai teáztatás sem fogja megoldani egy kicsi “anyaigényét”, ébredését, sem az éhségét, viszont jóval körülményesebb és egészségtelenebb, mint megszoptatni.

Miért teszed mellre, ha nyekken? Csak manipulál, hisztizik! Nem kell mindig kézbe venni és ringatni, pláne nem hordozni és együtt aludni vele – elkapatod!

Amennyiben a gyakori szoptatás elcsendesíti, megnyugtatja sírós babádat, nyugodtan szoptasd meg gyakrabban! Nem ettől lesz hasfájós, ellenben ezzel teheted érte a legtöbbet anyaként, főleg, ha ún. növekedési ugrásban van. Egy csecsemő nem tud manipulálni, az anyukája közelségét ellenben folyamatosan igényli, ezt jelzi is, és ha megkapja (éjszaka is, vele együtt pihenve), így alakul ki benne az ősbizalom, ami később a társas- és párkapcsolataira is hatással lesz. Egy hordozókendő ideális társad lehet ebben, mert két szabad kezed lesz, mégis testközelben tudhatod a babádat, de szoptathatod is benne.