Szülőszoba-túra: dolgok, amiket mindenképp kérdezzünk meg, mielőtt szülni megyünk

Egyeseknek izgalmas, másoknak ijesztő lehet meglátogatni egy szülőszobát, ahol majd megszületik a várva várt kisbaba. Ha felkészülten érkezünk egy ilyen helyre, sok bizonytalan tényezőt kizárhatunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2015. október 04. Gyarmati Orsolya

Egyeseknek izgalmas, másoknak ijesztő lehet meglátogatni egy szülőszobát, ahol majd megszületik a várva várt kisbaba. Ha felkészülten érkezünk egy ilyen helyre, sok bizonytalan tényezőt kizárhatunk. És persze arra is figyeljünk, hogyan érezzük magunkat ebben a környezetben, vagy hogy milyen a személyzet hozzáállása.


Milyen segédeszközöket használhat a vajúdó kismama?

Medence, labda, matrac, babzsák… azok az anyukák, akik nem egy ágyon fekve képzelik el a vajúdás óráit, jó, ha tájékozódnak róla, milyen egyéb lehetőségeket használhatnak a szülőszobán. Érdemes megkérdezni azt is, használhat-e a kismama melegítős párnát, szülést könnyítő olajakat, illetve hozhat-e zenét magával?

Milyen a kórház császármetszéseinek aránya?

Ezt igen könnyen megtudhatjuk az internetről is, pl. a csaszarmetszesek.hu oldalról. Ha természetes szülésre készülünk, érdemes olyan kórházat választani, ahol ez az arány minél alacsonyabb.

Szoptatás császármetszés után

Császármetszés esetén nem minden kórház támogatja a szoptatást és a bőrkontaktust. Ha ez fontos az anyukának, ennek is feltétlenül kérdezzen utána, mielőtt eldönti, hol szeretne szülni.

Mi a kórházi protokoll a szülés harmadik (utolsó) fázisát illetően?

Amint eg kisbaba megszületik, mindenki rá koncentrál és könnyen érezheti azt a kismama, hogy alig várják, hogy végre távozzon a szülőszobából és átadja a helyet a következő anyukának. A siettetés sokszor azzal jár, hogy erőltetik a placenta megszületését és túl hamar vágják el a köldökzsinórt. Márpedig tudjuk, hogy ez hatalmas előnyöktől fosztja meg a babát.

Szobafogság

Vajúdás alatt nagyon fontos az aktív mozgás, ezért jó tudni, hogy az adott kórház megengedi-e, hogy a kismama akár a vajúdón kívül is sétálgasson.