Szülőtartás: Nem kötelezettség, sokkal inkább egy társadalmi szemlélet

Az alaptörvény eddig is tartalmazta, hogy a gyereknek kötelessége gondoskodni a szüleiről, ám ezt most a polgári törvénykönyve is beleírnák. Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint erre azért van szükség, mert bár sokan megtehetnék, mégsem gondoskodnak idős szüleikről.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bíróság
2016. június 04. Csontos Dóra

Az alaptörvény eddig is tartalmazta, hogy a gyereknek kötelessége gondoskodni a szüleiről, ám ezt most a polgári törvénykönyve is beleírnák. Dr. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint erre azért van szükség, mert bár sokan megtehetnék, mégsem gondoskodnak idős szüleikről.


Heves indulatokat váltott ki az utóbbi időben a kormány által bejelentett szülőtartási kötelezettség. Sok gyermek felháborodott azon, hogy neki kell eltartania azt a személyt, aki ezt gyerekkorában vele nem tette meg. Az ellenzék pedig azzal vádolja a törvényhozókat, hogy ezzel akarják elkerülni a nyugdíjrendszer összeomlását. A „kötelező szülőtartás” témaköre azonban ennél sokkal árnyaltabb.

Dr. Völner Pál államtitkár a Mokkában elárulta, hogy a szülőtartás eddig is szerepelt a törvénykönyvben csak a rokontartáson belül. A mostani módosítás pedig arról szól, hogy nemcsak a szülők, hanem a szociális otthonok, a szomszéd és a hozzátartozók is kérhetik a kötelező szülőtartást. „Annyival bővült ki a mostani módosítás, hogy nemcsak a szülőt illeti meg ez a jog, hanem az önhibáján kívül tartásra szoruló szülőt ellátó harmadik személy is érvényesíthet ilyen követelést. Egy éven belül, tehát nem örök időkre visszamenőleg, hanem a törvény hatályba lépését követően évente kell ezt az igényét bejelentenie a tartásra kötelezett gyereknek, és úgy tudja akkor ezt bírósági úton érvényesíteni, amennyiben vita van.”

A bíróág pedig dönthet úgy, hogy egy jómódban élő gyermek fizessen bizonyos összeget a rászoruló szülője után, de ellenkezőleg is: el is utasíthatja a kérelmet, ha úgy ítéli meg, hogy az adott szülő nem gondoskodott megfelelően a gyermekéről. Fontos tudni, hogy a gyerek csak akkor kötelezhető szülőtartásra, ha az ő vagy gyermekei megélhetését nem veszélyezteti.

A polgári törvénykönyvben meghatározott szülőtartás nem arra utal, hogy, akinek nincs gyereke vagy elég megtakarított pénze az kikerülne a szociális ellátórendszerből – tudtuk meg a Magyarul Balóval című műsorból. Az adásban A nyugdíja ugyanúgy megmaradna az embereknek a korábbi híresztelésekkel szemben. De előfordul, hogy az idősotthonokban már olyan pszichés- és fizikai állapotban vannak az idősek, hogy nem tudnak magukról gondoskodni és ez az intézményeknek plusz költségbe kerül. Ezért lett kibővítve a törvénykönyv és lett egyértelműsítve a szülőtartás, amit már intézmények is kérhetnek, nem csak magánszemélyek. De ugyanez a jog vonatkozik egy olyan harmadik félre is, aki nem hozzátartozó, de mégis gondoskodott az idős, rászoruló betegről.

Dr. Völner Pál szerint várhatóak perek, de szerinte senkinek nincs félnivalója. Céljuk nem a megfélemlítés, hanem az, hogy, akik olyan helyzetben vannak, azok támogassák a szüleiket. Éppen ezért semmilyen szankcióval nem jár majd, ha valaki anyagi vagy egyéb gondok miatt nem tudja segíteni a szüleinek az ellátását. „Egyszerűen arról van szó, hogy a törvény megnyit egy lehetőséget, hogy akik olyan helyzetben vannak, de mint említettem, valamilyen okból, tehát azt mondják, hogy ez egy állami feladat, ez egy önkormányzati feladat, ez az idősotthon feladata, vagy csinálják a szomszédok, azok ne tudjanak így kisétálni ebből a történetből.”

A Ptk. már 2011-ben is tartalmazta a szülőtartást, de eddig nem igen volt pereskedés tárgya a szülőről való gondoskodás, hiszen ezt a gyerekek erkölcsi és lelki okokból eddig is önként megtették.