Szuper változások az ingatlanpiacon a CSOK következtében!

Amióta  CSOK - azaz a családi otthonteremtési kedvezmény - igénybe vehető, jelentős változások történtek az évek óta stagnáló ingatlanpiacon: egyre élénkebb az érdeklődés a lakások, házak iránt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családi otthonteremtési támogatás
2016. április 07. Gyarmati Orsolya

Amióta  CSOK – azaz a családi otthonteremtési kedvezmény – igénybe vehető, jelentős változások történtek az évek óta stagnáló ingatlanpiacon: egyre élénkebb az érdeklődés a lakások, házak iránt.


Jelentős változások mentek végbe az ingatlanpiacon az idei első negyedévben. Az ingatlan.com elemzése szerint a lakóingatlanok iránt érdeklődők száma 36 százalékkal nőtt, és egyre többen keresnek új lakást a piacon. A budapesti új lakások átlagos négyzetméterára a kínálati piacon 7 százalékkal 551 ezer forintra nőtt az első negyedévben, a vidéki városokban pedig átlagosan 4,35 százalékkal 323 ezer forintra emelkedett az átlagos négyzetméterár. A használt lakások piacán azonban még nem teljesültek az árcsökkenés feltételei.

Több lakás került a piacra és az árak is növekedtek – derül ki az ingatlan.com negyedéves elemzéséből, amelyben a budapesti és a tízezernél nagyobb lélekszámú vidéki városokban lévő lakások, családi házak és telkek március végi átlagos négyzetméterárát vetette össze a múlt decemberi értékekkel a kínálati árak alapján. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Az érdeklődés jelentősen nőtt. A múlt év első negyedévéhez képest 36 százalékkal több ember 40 százalékkal több ingatlanhirdetést nézett meg az oldalainkon. Tehát a növekvő érdeklődés mellett az intenzitás is fokozódott”

“Noha az új lakások iránti érdeklődés szinte megduplázódott, ettől függetlenül a lakásvásárlók túlnyomó többsége, azaz 89,5 százaléka, használt lakást keres” – emelte ki a szakértő. Az alapterületet nézve az első negyedévben az 50-54 négyzetméteres méretkategória volt a legnépszerűbb a keresők körében.

Balogh László szerint a jövőben az lakóingatlanok piacán egyre nagyobb súly képviselnek majd az új lakások. Az új projektek mellé várhatóan kereslet is társul részben az állami lakástámogatást kihasználó családok miatt.

Az ingatlan.com prognózisa szerint mivel nagyon kevés új lakást kínáltak megvételre az utóbbi években, így alacsony bázisról indul ez a piac. Az idén minden bizonnyal meghaladja a 10 ezret az átadott új lakások száma, de az igazi fellendülés jövőre várható. Addigra érnek be a most elkezdett beruházások. “A jelenleg épülő lakások egy része a tervezőasztalról elkelt, ami szintén élénkíti az új ingatlanok piacát.” – fogalmazott Balogh László. Az árakról a szakember azt mondta, hogy bár az árak emelkedése folytatódhat, annak üteme mérséklődhet, és idén az egy számjegyű tartományban maradhat.