Takarítónő: igen vagy nem? (Igen!!)

Vasárnap délután két óra. Az ebéd maradványai az asztalon. Halmokban áll a mosatlan. A fürdőszobában egy adag ruha kiteregetve, egy a mosógépben, egy a földön kupacban várja, hogy sorra kerüljön. A vasalóskosárra gondolni sem merek. És azok a pormacskák a kanapé alatt! Pedig most le kéne ülni egy bögre kávéval a fotelbe. De nem lehet… bárcsak lenne egy takarítónőm!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. március 31. Gyarmati Orsolya

Vasárnap délután két óra. Az ebéd maradványai az asztalon. Halmokban áll a mosatlan. A fürdőszobában egy adag ruha kiteregetve, egy a mosógépben, egy a földön kupacban várja, hogy sorra kerüljön. A vasalóskosárra gondolni sem merek. És azok a pormacskák a kanapé alatt! Pedig most le kéne ülni egy bögre kávéval a fotelbe. De nem lehet… bárcsak lenne egy takarítónőm!


Nem hiszem, hogy van olyan háziasszony, aki időnként ne sóhajtana fel hasonlóképpen. Hiszen a házimunkának akkor sincs vége soha, ha történetesen a nap 24 óráját otthon töltjük. Hát még ha

–          kisgyerekünk van

–          nagy gyerekünk van

–          több gyerekünk van

–          dolgozunk

–          betegek vagyunk, vagy beteg van a családban.

A takarítónő és az „az azért már luxus” kifejezés sokaknál összekapcsolódik. Pedig időzsonglőröknek kell lennünk ahhoz, hogy miközben házon kívül karriert építünk, vagy csak „egyszerűen” dolgozunk (laza 8-10-12 órában), szülőként pedig nem a „előbb-utóbb minden gyerek felnő magától is”-csoportot erősítjük, még az otthonunk is rendszeres és alapos takarításban részesüljön általunk. Ha este hatkor esünk haza és még akkor állunk neki a vacsorakészítésnek, miközben vég nélül mondogatjuk gyerekeinknek, hogy fürödjenek, mondják fel a holnapi verset, készítsék ki a másnapi ruhájukat (nem fogják, úgyis nekünk kell), ne öt bögréből igyanak, és hozzák le a szobáikból az IKEA-konyharészleg kínálatával vetekedő (koszos) tányérokat és poharakat, akkor ez azt jelenti, hogy este 10-kor a lakás nemhogy nem ragyog, de akkor állhatunk neki az úgynevezett ALAPDOLGNAK. Ami nem egy kiskanál elmosását jelenti, vagy a már nagyon feltűnően belógó pókhálók eltüntetését, hanem minimum seprés-felmosás-mosás-mosogatás-teregetés-vasalás-ruhaelpakolás-összesszétdobáltcuccelpakolása sort.

És miközben lázasan (de persze pókerarccal, hiszen ez NAPI RUTIN!)  igyekszünk egyszerűen csak alapállapotba hozni a lakást, minden sarkon azzal szembesülünk, hogy

–          hogy néz ki ez a radiátor???

–          nem lehet kilátni az ablakon! (még jó, hogy belátni se!)

–          le kéne sikálni az összes ajtót

–          jobb, ha nem mozdítom meg a könyveket a polcon…ki tudja, mennyi por van rajtuk

–          érdekes, az újságban mindig ragyog az összes csap

–          talán osztódással szaporodnak a vasalatlan ruhák???

És így tovább. És mivel jövő héten épp úgy nem lesz minderre időnk, mint most, vagy két hónap múlva, csak poroltó jelleggel, na meg nagy nehezen, sátoros ünnepek előtt sikerül beszuszakolnunk egy-egy igazán nagytakarítást, ami egyáltalán nem rémíti meg a pormacskákat, akik gúnyos vigyorral az arcukon már MÁSNAP megjelennek az ágy alatt.

Jöhet a megoldás. Seprűvel.

A takarítónőtől sokan idegenkednek. Főleg a férfiak. Azt mondják, az én házamban ne mászkáljon egy idegen, és főleg ne fogdossa a személyes dolgaimat. Oké, ebben van valami. A másik érv az, hogy sokba kerül. Nos, az tény, hogy ha mondjuk hetente jár valakihez takarítónő, az valóban jelentősen megemeli a havi kiadásokat. Viszont ha abban gondolkodunk, hogy kéthetente három órára elhívunk valakit, aki ez időt maximálisan kihasználva tényleg egy sor olyan dolgot megcsinál, aminek mi még a gondolatától is rosszul vagyunk (lásd odaégett zsír a sütő oldalán és társai), akkor azért elgondolkodtató, nem éri-e meg mégis valahogy az a havi kb. 6.000 Ft?  

Ugyanis egyrészt amíg ő takarít, mi tudunk mást csinálni. Például addig bevásárolunk, megírunk pár levelet, elintézzük a postát, vagy egyszerűen csak DOLGOZUNK A MUNKAHELYÜNKÖN annak megnyugtató tudatában, hogy a házunk most éppen kitakarítódik, és amikor hazamegyünk, minden ragyogni fog. És igenis leülhetünk egy bögre kávéval a kezünkbe a kiporszívózott szőnyegen, és nyugodtan bámulhatunk kifelé a csillivilli ablakon.

Suvickolás felsőfokon

Sok olyan családot ismerek, ahol rendszeresen vagy rendszertelenül, de jön a takarítónő. Egyre többen is igénylik, hiszen a női emancipált lét egyik legnagyobb hátránya éppen az, hogy mindig mindenhol meg akarunk felelni, és ez – előbb-utóbb úgyis belátjuk – lehetetlen. Éppen ezért, ha valaki szakavatott módon segít be a házimunkába, nem csak fizikailag, de lelkileg is nagyon megkönnyebbülünk.

Ezt az igényt egyre több szemfüles vállalkozó (is) felismeri, ugyanis ma már nem csupán a szomszéd nénit lehet megkérni, de komoly cégek nőnek ki a földből, akiknek egyetlen céljuk, hogy megkönnyítsék a megfáradt háziasszonyok dolgát. Az egyik legsikeresebb ilyen csoport a Helpy, amely német és ír mintára született, és pillanatok alatt elképesztően sikeres lett.

A szolgáltatás lényege, hogy a Helpyvel leszerződött takarítók (akikre a cég garanciát vállal, előzetesen teljes körűen leellenőrzi őket, egészségügyi papírokat, erkölcsi bizonyítványt kér, valamint állandó visszajelzést az ügyfelektől) az online felületen keresztül érkező megrendelések mentén kimennek az ügyfelekhez, ott az előre megvásárolt „csomag”, vagyis konstrukció szerint kitakarítanak (lehet kérni alaptakarítást, nagytakarítást, extrákat), majd készpénzben, bankkártyával vagy átutalás formájában megkapják az ellenszolgáltatást, aminek egy része az övék, másik része nyilván a Helpy-é. A cég szolgáltatásaira akkora az igény, hogy állandóan bővítik az országban lefedett területeket.

A megrendelés menete egyszerű: a honlapon beírjuk, hány négyzetméternyi takarítandó területről van szó, és milyen fokú takarítást kérünk, majd cím- és telefonszám-megadást követően emailben meg is kapjuk a szükséges információkat, s egyeztetjük az időpontot. A Helpy jelenleg öt csomagot kínál. Az első négy ára 5800 és 11700 Ft között mozog, az utolsó pedig a már 140 m2-nél nagyobb ingatlanokat érinti, ahol egyéni árat számolnak.

A takarítóeszközöket (egyelőre) a háztartásoknak kell biztosítani, de a honlapon nagyon pontosan le van írva, mit kell előkészíteni. Az alaptisztításon felül extrának számít pl. az ablakmosás, a hűtő vagy a sütő kitisztítása, a mosás, a teregetés és a vasalás. A tulajnak nem szükséges otthon ülnie, amíg takarítanak. Mivel a cég garanciát vállal értük, ezért nem kell attól tartani, hogy kirámolják a lakást. Miután a takarító elment, a honlapon értékelni kell a kapott szolgáltatás minőségét. Ha egy alkalmazott többször is rossz értékelést kap, a Helpy nem alkalmazza tovább.

A Helpy egyelőre csak a nagyvárosokban és környékén vállal munkát, de mivel hatalmas igény van rájuk, igyekeznek minél több helyen elérhetővé tenni szolgáltatásaikat. Terveik között szerepel a biotakarítás is, amikor vegyszermentesen tisztítják meg a lakást a kosztól, valamint az is, hogy ha egy alkalmazott véletlenül kárt okoz egy lakásban, azt a biztosító kifizesse a tulajdonosoknak.