Támogassa a TB az otthonszülést!

A társadalombiztosítás annak ellenére fekete bárányként kezeli az otthonszülőket, hogy ma már ennek szerencsére megfelelő jogi szabályozása van. A támogatás elmulasztása azt sugallja: a te gyereked nem ér annyit, a te szülésed nem ér annyit. Meg kellene ezt változtatni!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ambuláns szülés
2016. május 03. Paulik András

A társadalombiztosítás annak ellenére fekete bárányként kezeli az otthonszülőket, hogy ma már ennek szerencsére megfelelő jogi szabályozása van. A támogatás elmulasztása azt sugallja: a te gyereked nem ér annyit, a te szülésed nem ér annyit. Meg kellene ezt változtatni!


Az a nagy helyzet kedves családhálósok, hogy hiába van ma mód Magyarországon a legális otthonszülésre, jelen pillanatban ennek nincs egyenlő helye a rendszerben, szemben a hagyományos(?) kórházi szüléssel.

Az otthonszülés mindig mély indulatokat vált ki olvasóinkból. Ez olyan dolog, amihez mindenki „ért”. Mindenkinek van jól artikulálható véleménye arról, hogy miért tartja felelőtlenségnek az erre vállalkozókat vagy éppen miért támogatja ügyüket egy kevésbé medikalizált szülési rendszer keretében.

Mi családhálósok azt mondjuk: mindenki szüljön úgy és ott, ahogy és ahol ő nagyobb biztonságban érzi magát!

Kutatások bizonyították, hogy az, aki a fenti elv szerint megválaszthatja gyermekének világrahozatalának körülményeit, kevesebb komplikációval, kevesebb beavatkozással tudja megtenni azt, mint azok, akiknek ez nem adatik meg.

Azt azért szögezzük le: nagy előrelépés volt, hogy a 2010-es kormányváltás után viszonylag gyorsan megszületett az a szabályozás, amelyik az illegális-, féllegális, szürke zónából a legalitásba helyezte az otthonszülés intézményét és ha erős feltételekhez kötve is, de megalkotta a keretszabályozást.

A történetnek azonban itt még nincs vége.

családháló.hu - Képszerkesztőség, Tuba Zoltán

A jelen jogi környezet ugyanis azt eredményezi, hogy aki otthon kíván szülni (teljesen jogszerűen), annak az esetében sem téríti meg a társadalombiztosítás a felmerülő egészségügyi költségeket. Tehát, ha ma valaki nem kíván kórházba vonulni gyermeke világrahozatalakor, akkor őt hátrányos megkülönböztetés éri, ugyanis hiába fizeti be rendszeresen az államnak keresetének megfelelő részét hozzájárulva a köz nagy rendszereinek fenntartásához, joggal érezheti úgy, hogy az ő szülése „nem ér annyit” az országnak, mint azé, aki mindezt kórházban, plafonig felcsempézett szülőszobában, vakító lámpák kereszttüzében teszi.

És ez nincs jól így!

Vannak országok, ahol a bába utazásának költségét is megtéríti a közösség (TB), ami az otthonszülő nőhöz való eljutás közben felmerül, stb… Nem ördögtől való dolog lenne ez!

Számokkal bizonyított tény, hogy amúgy is kevesebbe kerül egy korrektül kísért, komplikációmentes otthonszülés, mint a kórházi procedúra. Ezek fényében miért nem érzi kötelességének az állam, hogy a háborítatlanul, otthon született állampolgárai megérkezésének körülményeit anyagilag is támogassa?

Ebben a helyzetben sajnos van reális esélye annak – amit az otthonszülés vad ellenző amúgy is sztereotípiaként sulykolnak – hogy tudniillik a háborítatlanul, otthoni körülmények között szülni kívánók inkább a tehetősebb rétegekből érkeznek, hiszen támogatás híján nekik jobban a pénztárcájukba kell nyúlniuk. Így lehet igazi “úri allűrnek” láttatni az otthonszülést. (Igaz, a megfelelően nem ellenőrzött szülész-nőgyógyász gyakorlat és a /sokszor elvárt és számosított/ hálapénz megfizetése ugyancsak komoly kiadásra kényszeríti a babát váró párt a kórházban is.)

Kérjük az illetékeseket a Családháló közösségének nevében, hogy vizsgálják meg ezt az igazságtalan helyzetet és módosítsák a szabályozást az otthonszülők javára! Legyen nekünk minden új élet ugyanolyan fontos!

Többen rámutattak már arra a megítélésünk szerint szintén nem védhető szokásra, hogy egy-egy komplikációmentes kórházi szülés után nem igazán akarják az egészségügyi intézmények hagyni a kismamát gyermekével mielőbb hazatérni, holott az ambuláns szülésnek éppen ez lenne a lényege! Elvileg egy problémamentes világrahozatal után 3-4 órával nyugodtan hazatérhetne az új taggal bővült család. Azonban ma a magyar kórházak csak legalább 72 órás fekvőbeteg ellátás után kapnak finanszírozást, így nekik nem érdekük, hogy az anyuka csemetéjével ezen időpont előtt elhagyja az egészségügyi intézményt. Ugyanakkor – tegyük szívünkre a kezünket – ki kívánná egy újszülöttnek és édesanyjának, hogy ha nincs rá semmi ok, 3 napig egy nem éppen luxuskörülményeket biztosító kórteremben élje át (már ha tudja) az első napok meghitt együttlétét kisbabájával? Mi biztosan nem. Talán a hatékonyság jegyében ennek szabályozását is át lehetne gondolni!