Tanév végi hajrá: így segíthetsz a gyereknek

Hogyan segíthet a szülő abban, hogy a tanév végi nagy hajtást ép ésszel túlélje a szülő is és a gyerek is? Hogyan lehet elérni, hogy a jó jegyek is megmaradjanak és a gyerek se purcanjon ki teljesen?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. június 01. Vajda Boglárka

Hogyan segíthet a szülő abban, hogy a tanév végi nagy hajtást ép ésszel túlélje a szülő is és a gyerek is? Hogyan lehet elérni, hogy a jó jegyek is megmaradjanak és a gyerek se purcanjon ki teljesen?


Nyakunkon a tanév vége, a gyerekek, tanárok, szülők egyaránt fáradtak. De leginkább a gyerekek. Nehezebben kelnek reggel, este pedig két perc alatt elalszanak.

Naponta jönnek az újabb és újabb dolgozatírások, felelések, témazárók, kell a jegy az év végi zárásokhoz. És persze a tanárok is feszültebbek, türelmetlenebbek, ami csak olaj a tűzre. Jogosan felmerül a szülőben, hogyan tudna segíteni a gyerekének. Persze úgy, hogy közben azért a jó jegyek is megmaradjanak. Az “anyaagy” azt mondja, gyakorolni kell, készülni a dolgozatra, de az “anyaszív” legszívesebben kiengedné a gyerekeket a szabadba, hadd futkározzanak, játszanak.

Szerintem ilyenkor az a legfontosabb, hogy plusz muníciót adjunk a gyerekeinknek. Nem feltétlen plusz tanulást, hogy “így a finisben még szorítsd össze a fogadat, aztán a vakációban majd játszhatsz”, hanem valahogy plusz energiát kéne csempészni a gyerekek életébe. Hogy aztán ezt a pluszt a tanév végi hajrára tudja összpontosítani.

Ilyen plusz energiát millióképpen lehet biztosítani. Például azzal, hogyha a testvérek összebalhéznak, akkor a szülő ne szítsa a tüzet és ne szidja őket, hanem értse meg, hogy csak feszültek és egymáson adják ki a fáradt gőzt. Próbálja meg elcsitítani a vihart: humorral, azzal, hogy különválasztja őket és sok-sok-sok türelemmel. Az is nagyon jó, ha a suliból hazaérve a gyereknek van ideje és lehetősége egyedül lenni, nem csinálni semmit (vagyis dehogynem, ilyenkor dolgozza föl a nap eseményeit, csak kívülről tűnik semmittevésnek).

Tegnap például az iskolás fiam teljesen kipurcanva jött haza, aztán beült a kádba, fürdött egy nagyot, felvette a pizsamáját, megnézte a kedvenc rajzfilmjét, és mintha kicserélték volna. Ezek után pikk-pakk nekiült a szolfézsvizsgára gyakorolni. Plusz energia lehet az is, hogy ha igényli, beszélgessetek sokat. Például tervezzétek meg a nyári programokat vagy hogy ki miért a kedvenc barátja. Vagy mesélj neki úgy, mint régen.

(forrás: babaszoba.hu)