Tanulmányok döntik romba a ’biztonságos abortusz’ mítoszát

Az abortuszt fontolgatva valószínűbb, hogy egy nő inkább a megélhetése miatt aggódik mintsem az ‘egyszerű eljárás’ lehetséges komplikációi miatt. Minden arra készítette őt fel, hogy a látogatás a helyi abortuszklinikán teljesen biztonságos lesz. Végül is, a műtét legális, nem?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2015. április 12. Paulik András

Az abortuszt fontolgatva valószínűbb, hogy egy nő inkább a megélhetése miatt aggódik mintsem az ‘egyszerű eljárás’ lehetséges komplikációi miatt. Minden arra készítette őt fel, hogy a látogatás a helyi abortuszklinikán teljesen biztonságos lesz. Végül is, a műtét legális, nem?


Népszerű a feltételezés, hogy az abortuszt elvégeztető nők biztonságban vannak. A Reuters például teljesen biztonságosnak állítja be az abortuszt, egy 2012-es tanulmányra hivatkozva melyet a Planned Parenthood munkatársai, a az Amerikai Családtervezési Szövetség Nemzeti Orvosi Bizottságának egy tagja és egy olyan szerző készítettek, akit a Danco Laboratories, egy magzatelhajtó szer amerikai forgalmazója fizetett – írja a liveactionnews.org. Itt ugyebár szó sincs az érdekek ütközéséről…

Azok, akik abortuszra készülnek, jobban tennék, ha inkább maguk néznének utána a biztonság kérdésének, mintsem, hogy megfogadják az Abortusz Rt. szavát. Három területen válik különösen érdekessé a kutatás.

1. Az abortusz biztonságosabb, mint a szülés – az anyai halálozás mítosza

Az állítás, miszerint az abortusz miatti halálozások száma alacsonyabb, mint a terhesség alatti eseteké, erősen problematikus. Először is, a sérülések és halálesetek nyilvántartását az abortuszklinikák nem szívesen végzik rendesen. Egy mostanában végzett kutatás szerint egyedül az amerikai Illinois államban több mint 4000 műtéti komplikációt nem jelentettek be. A több ezer legális abortuszból származó sérülés eltussolása elegendő gátló tényező kellene legyen a klinikákon várakozó nőknek.

Amerikában az abortusznak köszönhető sérüléseket és halálokat nem így jegyzik fel, sőt, a műtétből eredő komplikációkat akár össze is moshatják a terhességi komplikációkkal. Egy anya például meghalhat vérzésben, de ez lehet egy nem biztonságos abortusz hatása is. Így az államokbeli halotti bizonyítványok nem tesznek mind különbséget a terhesség és terhesség-megszakítás között, és az egészségügyi statisztikák ezekre az adatokra támaszkodnak

Mivel a korábbi terhességet vagy abortuszt a halottkém csak nehezen tudja megállapítani, a terhességi komplikációk és az abortuszból fakadó halálesetek közötti összefüggéseket nem jegyzik fel. A méhen kívüli terhességet például nem is számítják az abortusz komplikációi közé, annak ellenére, hogy a terhesség-megszakítást végző orvosnak is lehet köszönhető, aki rosszul végezte el, vagy nem fejezte be rendesen a műtétet. Egy további ellentmondást jelent az abortusz okozta halál besorolása: a több mint hatszáz jogszabályhoz képest, amik a terhességi komplikációkra vonatkoznak, az abortuszra csupán egyetlenegy létezik, és az az egy sem a halál okának azonosítását határozza meg. Isabelle Bégin egészségügyi kutató szerint, minden kísérlet arra, hogy egy halálesetet abortusz miattinak rögzítsenek, egy automatikus ‘visszautasító üzenetet’ eredményez az Egészségügyi Statisztikák Nemzeti Központjától, Washingtonból.

Ahhoz, hogy jobb képet kapjunk az abortusz következményeiről, nem árt ismerni egy tanulmányt, amely a dán kormánytól származó forrásokból összegyűjtött adatokat elemezte, többek között a szülések és halvaszülések számát valamint az abortuszok és a halálozási okok nemzeti nyilvántartását. A tanulmány következtetése: Azokhoz a nőkhöz képest, akik szültek, azon nők halálozási aránya, akiknek korai vagy késői abortusza volt, lényegesen magasabb a műtét utáni tíz évben.

2. Sokkal kevesebb komplikáció – A törvényes egyenlő biztonságos mítosz

Az abortusz nőkre való ártalmasságát nehéz nem észrevenni, hacsak nem vagyunk az abortuszpártiságáról ismert Kaliforniai Egyetem kutatói.  Egy, az egyetem által nemrég kiadott sajtóközlemény szerint „az abortuszt követő súlyos komplikációk aránya rendkívül alacsony.”

A tanulmány azonban csupán a műtét utáni hat hétre koncentrált. 54911 abortuszt követően 1030 nő szenvedett komoly görcsöktől és vérzéstől, ám ezeket a „jelentéktelen” kategóriába sorolták, míg 126 esetben kórházi kezelésre, műtétre vagy vérátömlesztésre is szükség volt. A kutatók a komplikációs arányokat azzal magyarázták, hogy „mivel csak a nők egy csoportjára koncentráltak, a számok túlzóak összehasonlítva az államokban abortuszt végeztető összes nő számával.” A tanulmány azonban nem tér ki a lelki károsodásra, jövőbeni termékenységi problémákra és koraszülésekre, nem beszélve azokról, akik nem is fordulnak orvoshoz. Nem csak, hogy elbagatellizálták a komplikációkat, a kutatók egyértelmű szándéka volt a közvéleményt a műtét biztonságossága felől meggyőzni. Hogy pontosabban felbecsülhessük az abortusz következményeit a társadalom szélesebb rétegében, dr. Randall K. O’Nannon, a Right to Life mozgalom egy tagja felhívja a figyelmet arra, hogy az egész országra kivetítve ez az arány évi 22 ezer olyan esetet jelent, mely kórházi látogatást vagy egészségügyi ellátást von maga után. Ez a szám felveti a kérdést, hogy az abortusz valóban olyan biztonságos-e, mint azt akarják, hogy a nők higgyék.

3. Kisebb trauma- mítosz miszerint az abortusz enyhíti a lelki szenvedést

Az abortusz ártalmatlanságát valló berögzült vélemény ahhoz vezetett, hogy az emberek egy része úgy gondolja, az abortusz érzelmileg és lelkileg segíti a nőket. Mégis, egy Új-Zélandból származó tanulmány más konklúzióra jutott. „Az abortuszpárti aktivisták a pszichológiai kárról beszélnek, amit az a nő szenved, aki nem vágyott gyermeket hoz világra, de a tudományos világ egyre csak gyűjti a bizonyítékokat az ellenkezőjére: az abortusz lelkileg többet árt, mint egy gyermek kihordása.” – jelenti ki az eredményeket összegezve Joseph A. D’Agostino professzor.  Az abortusz nem egy fájdalom- és problémamentes gyors megoldás.

Bár nem minden nő megy traumán keresztül, elegendő kutatás mutat rá, hogy a nők általánosságban véve lelki károk sorát szenvedik el az abortusz miatt. Egy 2004-es a Medical Science Monitor c. nemzetközi tudományos lapban közzétett tanulmány eredményei szerint az abortuszon átesett nők 65 százalékánál jelentkeztek poszttraumás stressz zavarra valló tünetek, melyeket ők az abortusznak tulajdonítottak, ráadásul 14 százalék esetében a stressz zavar minden egyes tünete megjelent. Az állítást, miszerint az abortusznak vannak fizikai és lelki következményei többéves tudományos kutatás támasztja alá. Minden óvatos, körültekintő nő joggal kérdezheti, miért nem tájékoztatják ezekről, csak a legfelületesebb módon.

Miután az abortusz veszélyeit már az egész világon tudósok igazolják, a nők megkérdőjelezhetik azt a támadó jellegű abortuszpárti mentalitást, ami a szüleik, barátjuk vagy gyermekük ellen fordítja őket. Tényleg érdemes követni egy olyan feminista gyakorlatot, ami azt követeli a nőktől, hogy kezeljék a krízishelyzetet a saját egészségük és biztonságuk árán?

Összegezve, a nők ma inkább kutatnak az interneten és olvasnak tanulmányokat egymaguk, mintsem, hogy a média nem létező tájékoztatására hallgassanak. És ez az igazi feminista vívmány.


http://www.reuters.com/article/2012/12/20/us-medical-abortions-are-safe-study-idUSBRE8BJ1CW20121220

http://articles.chicagotribune.com/2011-06-16/news/ct-met-abortion-reporting-20110615_1_abortion-providers-fewer-abortions-national-abortion-federation

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22936199

http://www.ucsf.edu/news/2014/12/121781/major-complication-rate-after-abortion-extremely-low-study-shows

http://humanevents.com/2006/01/30/abortion-causes-massive-mental-health-problems-for-women/

http://afterabortion.org/2008/ptsd-rates-increased-by-61-percent-after-abortion/