Táplálkozzunk egészségesen: hogyan vásároljunk?

Hogyan lehet viszonylag olcsón, egyszerűen, környezettudatosan étkezni, és hogyan kerülhetjük ki a szupermarketek, termékcsomagolások reklámcsapdáit? Egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. Ezúttal vásárlási tanácsokat gyűjtöttünk össze.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2014. február 22. Gyarmati Orsolya

Hogyan lehet viszonylag olcsón, egyszerűen, környezettudatosan étkezni, és hogyan kerülhetjük ki a szupermarketek, termékcsomagolások reklámcsapdáit? Egészséges táplálkozással foglalkozó sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat. Ezúttal vásárlási tanácsokat gyűjtöttünk össze.


Hogyan vásároljunk jól? Tervezzünk előre!

  • Tervezzük meg előre a heti menüt : így könnyebben átlátjuk, hogy mire van szükségünk, ráadásul egy egész hetet figyelembe véve könnyebb kiegyensúlyozott étrendet kialakítani és a megfelelő mennyiséget bevásárolni (főképpen, ha nem mindig ugyanannyi személyre főzünk), mint csak egy napra. Készíthetünk például táblázatot a napok és a személyek számának feltüntetésével. Az egész családot bevonhatjuk az étrend összeállításába, így a gyerekeket is könnyebb rávenni, hogy mindent megkóstoljanak. A közös tervezgetés ugyanakkor kiváló alkalom az együttlétre, beszélgetésekre is.
  • Bizonyos ételekből készítsünk dupla adagot, amit másnap felhasználhatunk egy másik ételhez vagy akár le is fagyaszthatunk későbbre, így energiát és időt is nyerünk. Különösen az olyan ételeknél hasznos ez, mint a pörkölt, sültek, lasagne, süteménytészták, amelyek elkészítése hosszabb időt vesz igénybe.
  • Készítsünk bevásárlólistát átgondolva, hogy milyen ételeket szeretnék elkészíteni, illetve, hogy mi van otthon a hűtőszekrényben és a polcokon. A bevásárlólistával időt nyerünk és abban is segít, hogy ne vásároljunk mindent össze-vissza. Felmérések szerint a vásárlások 30-60%-a “hirtelen felindulásból” történik, és olyan termékeket veszünk, amikre nem is gondoltunk előtte. Sok időt nyerhetünk a boltokban, ha termékkategóriákba soroljuk a vásárlandókat (tejtermékek, gyümölcsök, zöldségek…) vagy aszerint írjuk fel őket, ahogy az üzletben vannak elhelyezve (mindig úgy járjuk végig az üzletet, hogy a fagyasztott élelmiszereket vegyük meg utoljára).