Tavaly kismértékben mérséklődött a népességfogyás

2013-ban az előző évhez képest a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, ennek következtében a természetes fogyás kismértékben mérséklődött.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 20. szabo.daniel

2013-ban az előző évhez képest a halálozások száma nagyobb mértékben csökkent, mint a születéseké, ennek következtében a természetes fogyás kismértékben mérséklődött. Év végén a nemzetközi vándorlás figyelembevételével 9 millió 879 ezer volt a népesség becsült lélekszáma – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) MTI-hez csütörtökön eljuttatott gyorstájékoztatójában.


A természetes fogyás 2012-ben 39 171 volt, 2013-ban ez a szám 38 100-ra csökkent.

Kifejtették: 2013 előzetes adatai szerint kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is alacsonyabb volt, mint az előző évben. A születésszám az év első öt hónapjában és augusztusban elmaradt az előző évitől, a többi hat hónapban pedig emelkedett. A legnagyobb növekedés júliusban és októberben volt, átlagosan 3,1 százalék, a legjelentősebb csökkenést – 8,7 százalékot – áprilisban regisztrálták. Összességében az év folyamán 88 700 gyermek született, 1 569-cel, 1,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A halálozások száma nyolc hónapban csökkent, négy hónapban viszont enyhén emelkedett az előző év azonos hónapjaihoz képest. Mint írták: különösen a márciusi visszaesés volt számottevő, ebben a hónapban 7,2 százalékkal kevesebb halálozás történt, mint egy évvel korábban. Tavaly a halálozások száma 2640-nel volt alacsonyabb, amely 2 százalékos mérséklődést jelent.

A házasságkötések havi száma változóan alakult. Hat hónapban több, öt hónapban kevesebb, júliusban pedig ugyanannyi házasságkötést regisztráltak, mint egy évvel korábban. A legjelentősebb visszaesés februárban volt, míg novemberben 13,7 százalékos emelkedés volt tapasztalható az előző év azonos időszakához képest. Összességében 2013-ban 36 900 házasságot anyakönyveztek, amely 2 százalékkal több mint egy évvel korábban.