Tavaszi múzeumtúrák Gyulától Szalafőig

Évek óta töretlenül népszerű a Múzeumok Éjszakája. Jó hír a képtárak, gyűjtemények szerelmeseinek és a megannyi iskoláscsoportnak, hogy februárban újabb, kulturális értékeinket népszerűsítő sorozat indult Mozaik Múzeumtúra címmel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 27. Szaurella

Évek óta töretlenül népszerű a Múzeumok Éjszakája. Jó hír a képtárak, gyűjtemények szerelmeseinek és a megannyi iskoláscsoportnak, hogy februárban újabb, kulturális értékeinket népszerűsítő sorozat indult Mozaik Múzeumtúra címmel. A ma kezdődő Utazási Kiállításon külön standdal képviselteti magát a múzeumnépszerűsítő program. Keretében háromszáz intézmény várja a hazai és külföldi látogatókat.


 

Az orfűi Malommúzeumtól kezdve a kiskunhalasi Csipkeházon át a szekszárdi Babits Emlékházig múzeumok tucatjai nyitják szélesre kapuikat az érdeklődő nagyközönség előtt. Magyarország kulturális sokszínűségét négy hónapon át népzerűsítő programfolyam projektvezetője, Szabó Eszter Judit kérésünkre elmondta: „A kezdeményezés előképe a Tájak-Korok-Múzeumok elnevezésű program, amelynek a Mozaik Múzeumtúra egy modern, megújított, a mai kor és a célcsoport igényeihez illeszkedő változata. Ezt a nagy múltú kezdeményezést leszámítva nem tudunk olyan múzeumpedagógiai sorozatról, amely hasonló célokat szolgált volna, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem volt ilyen. Többek között ez az oka annak, hogy a program, és a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület között létrejött egy együttműködés, amelynek első lépése, hogy az Egyesülettel közösen részt veszünk az idei Utazás Kiállításon. Az egyesület évek óta folyamatosan jelen van ezen a turisztikai eseményen, bízunk benne, hogy a közös megjelenés a Mozaik Múzeumtúrára is ráirányítja az érdeklődők figyelmét, ezáltal még többen kedvet kapnak ahhoz, hogy egy élményekben gazdag játék keretében fedezzék fel Magyarország sokszínű kulturális kínálatát.”

Garantált nyereményekért lehet gyűjteni a matricákat

Kérdésünkre, hogy miként alkalmazkodik a program a modern információstechnológiai-ismeretterjesztési elvárásoknak, a projektvezető hozzátette: „A május végéig tartó program bizonyos elemei, így például a matricagyűjtő játék és a mobil applikáció teljesen egyedülállóak, tudomásunk szerint ezeknek a marketingelemeknek a bevonása – kifejezettem a múzeumok népszerűsítése céljából –  példa nélküli.”

Gyűjtsd a matricát!

Számítva az iskoláskorúakra, a Mozaik Múzeumtúra része a matricagyűjtő játék, melyhez már 130 múzeum csatlakozott. A gyűjtőfüzetet az ország bármelyik Alexandra Könyvesboltjában megvásárolható, vagy online megrendelhető, valamint a programhoz múzeumokban is hozzá lehet jutni, amelyek értékesítési pontként is csatlakoztak a programhoz. A gyűjtőfüzetek régiónkénti bontásban (Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Észak-Alföld, Észak-Magyarország, Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország) tartalmazzák az intézményeket.

Közszereplők és hírességek is népszerűsítik a programot

Az teljes gyűjtőfüzetet elkészítő első ezer játékos a matricák hátlapjain található kódok online rögzítését vagy a hátlapok postai visszaküldését követően garantált ajándékként National Geographic előfizetést, valamint Mozaik Múzeumtúra ajándékcsomagot kap. Érdemes tehát nyakunkba venni az országot és felkeresni a tájházakat, műemlékeket, képtárakat és gyűjteményeket, a zengővárkonyi Tojásmúzeumon át a komáromi Monostori Erődig, hogy itthon valóban otthon is lehessünk. További információ: www.mozaikmuzeumtura.hu