Tejallergia vagy laktózérzékenység?

Míg az egyik egy immunreakciót takar, addig a másik "csak" emésztési probléma. A tejtermékek fogyasztásával függnek össze, mégis más okok és tünetek jellemzik őket, és más a kezelésük is - ennek ellenére sokan keverik a kettőt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. május 19. Gyarmati Orsolya

Míg az egyik egy immunreakciót takar, addig a másik “csak” emésztési probléma. A tejtermékek fogyasztásával függnek össze, mégis más okok tünetek jellemzik őket, és más a kezelésük is – ennek ellenére sokan keverik a kettőt.


Amikor a négy hónapos fiamnál végre kezdtek a múlt ködébe veszni a hasfájós nappalok és éjszakák, sokkoló tünetre lettünk figyelmesek: vér jelent meg a székletében. A gyermekorvosunk a negatív széklettenyésztés után közölte a sejthetően helytálló diagnózist: a kicsi tejfehérje-érzékeny, innentől diétázzak, ne egyek tejtermékeket, míg szoptatok, és csak azután próbáljak tejterméket adni a picinek, ha már betöltötte az egy évet.

Tejfehérje-allergia

– Az orvosi szaknyelv a tejfehérje-allergiát érti a megnevezés alatt, ami egy kóros, a tejfehérje által kiváltott immunreakciót takar. A hiba ilyenkor a szervezetben van – magyarázza dr. Czelecz Judit gyermekgyógyász-gasztroenterológus, és hozzáteszi, ez a leggyakoribb gyermekkori táplálékallergia, ami kezdődhet akár újszülöttkortól, akár egyéves kor után.

A tünetei sokfélék lehetnek, ha a szervezetbe akár már az anyatejen – az édesanya által fogyasztott ételen – vagy a tápszeren keresztül (a tápszer tehéntejből készül), illetve a hozzátáplálás során tejfehérje jut, és arra érzékeny a baba.

Ilyenkor felléphetnek légúti tünetek (légútelzáródás után akár fulladás; asztma, állandó hurutos állapotok, elhúzódó köhögés, fül- és arcüreggyulladás), bőrreakciók (ekcéma, csalánkiütés), illetve emésztőrendszeri reakciók (hányás, hasmenés, puffadás, szélgörcs, hányinger, gyarapodáscsökkenés, véres széklet, reflux, sok bukás, vashiány, székrekedés) is. A szakértő felhívja a figyelmet, hogy nem ritka a magatartászavar sem: az immunreakció miatt nem egyszer túlpörögnek, ingerlékenyebbé válnak a kicsik.

Kivizsgálását gasztroenterológus végzi, mely négy-hat hetes tejfehérjementes diétával indul, majd heteken át tartó fehérjeterheléssel folytatódik. Emellett végezhetnek bőrpróbát, illetve sor kerülhet allergénspecifikus IgE-vérvizsgálatra.