Télen született a kisbabád? Ezekre figyelj!

Ilyenkor egy kicsit minden más: hidegebb az időjárás, rövidebbek a nappalok, fűteni kell, egyik járvány követi a másikat, rátelepszik a szmog a városra. Vajon mivel jár mindez egy kisbaba számára? Mikor lehet sétálni vinni és hogyan, mit adjunk rá? Milyen meleg legyen a lakásban? Mi az, amire télen különösen figyelni kell?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2017. január 03. Hello Baby

Hőmérséklet otthon
Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy azért, mert egy apró emberkével élünk egy fedél alatt, jóval melegebbre van szükség. De ez nincs így. 20-21 °C-nál többre általában nincs szükség. A túlfűtött szoba több problémát is okozhat. Aluszékonnyá válhat az újszülött, kevésbé ébred az éhségre, gyarapodása elmaradhat az ideálistól, túlmelegedhet. A hőmérséklet mellett a levegő páratartalma is fontos. Kisgyermekek mellett 60-70%-os páratartalom az ideális. Ez bizonyos fűtési formák mellett csak úgy valósítható meg, ha párásítót is használtok. Alacsony páratartalom mellett ugyanis a nyálkahártyák is kiszáradnak, fogékonyabbá válnak a fertőzésekre, a baba összességében sok folyadékot veszíthet a bőrén keresztül. A túl magas páratartalom sem jó, mivel az kedvez a poratkák és a gombák (penészgombák) elszaporodásának.

Levegőzés: mikortól, miben?
Az egyszerűnek tűnő kérdésre nem is olyan egyszerű a válasz. Ugyanis nem mindegy, hogy a plusz tíz fok jellemző éppen, vagy a csikorgó mínuszok. Ha feltételezzük, hogy télen jellemző hőmérsékleti viszonyok vannak, akkor két-három hetes korban már bátran mehettek vele sétálni. Ez persze nem jelenti azt, hogy addig egyáltalán nincs szükség levegőztetésre. Először csak vigyétek át a másik szobába a picit, míg alaposan kiszellőztetsz. Aztán jól felöltöztetve, betakargatva a csecsemőt abban a helyiségben is szellőztethetsz, ahol éppen van. A következő lépés, hogy néhány percet kinn töltesz vele. Végül pedig eljuthattok oda, hogy sétálhattok egy jót – ez az anyák lelkének is jót tesz a téli időszakban. Ha egy kisbaba hozzászokott már a levegőztetéshez, akkor -5 fokig 20-30 percet is kint lehettek vele, 0 és 5 fok között akár fél-egy óra is lehet ez az idő, ha pedig még melegebb van, akár órákat is tölthettek kint. Még aludni is lefektetheted szélvédett helyen, alaposan felöltöztetve, bebugyolálva. Ha mínusz öt fok alatt van a hőmérséklet, és erős szél fúj, jobb odabent maradni, vagy válaszd a hordozókendőt, ahol a tested tartja biztonságos melegségben a picit.

Hőmérséklettől függetlenül erős szélben, ködös időben, szmogos, füstös levegőben lehetőleg nem visszük ki a piciket. Mivel sokan fűtenek ismét fával, esetleg szénnel, ez azt jelenti, hogy kerülni érdemes azokat az időszakokat, amikor jellemzően „raknak a kályhára”. Ez általában a reggeli órákat, és délután, a munkaidő lejárta utáni időpontokat jelenti, ilyenkor a levegő különösen füstös lehet a városokban is. Az eső és a hó viszont egyébként tiszta időben nem feltétlenül akadálya a sétának, ha van esővédő a babakocsira, vagy ha hordozókendőben viszed magaddal a kicsit, és megfelelően vagy felöltözve, hiszen a te öltözéked a babát is védi.

A cikk itt folytatódik!