Téli gyerekbalesetek

Ónos eső, fagy, hó - a téli időjárás velejárói, örökmozgó gyermekünknek pedig folyamatos veszélyforrás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. december 12. Gyarmati Orsolya

Ónos eső, fagy, hó – a téli időjárás velejárói, örökmozgó gyermekünknek pedig folyamatos veszélyforrás.


Lefagyott úton elcsúszás, szánkózás közben fának ütközés, síelés közben elesés; csak néhány a mindennapos téli gyerekbalesetek közül. Természetesen súlyos sérülésnél a legjobb segítség egy orvos, de nem árt, ha mi is felkészültek vagyunk, ha hirtelen baj éri gyermekünket.

Duzzanatok és zúzódások

Zúzódás általában akkor keletkezik, ha egy esés vagy egy ütés a bőr alatti szövetekben okoz vérzést, amitől duzzanat és elszíneződés jön létre. A zúzódások általában nem komoly sérülések, a bekékülések hét-tíz nap alatt eltűnnek.

Ha gyermekünket ilyen jellegű baleset érte, tegyünk a zúzódásra hideg vizes-ruhás borogatást, vagy egy törölközőbe csavart jégkockát. Ez csökkentheti a gyermek fájdalmát és a feldagadást. Mivel az izomsérülések gyulladásos fájdalommal járnak, ezért kezelésükre nem-szteroid gyulladásgátló hatású kenőcsöket, krémeket alkalmazhatunk, melyek szinte mind recept nélkül kaphatók a patikákban. A kenőcs kiválasztása előtt, a gyermek életkorát és a zúzódás mértékét figyelembe véve, konzultáljunk a háziorvossal vagy egy gyógyszerésszel. Mindenesetre meg kell jegyezni, hogy ilyen kenőcsök, gélek alkalmazásakor nem szabad zárt kötést tenni a kezelt felületre. Viszont ha úgy látjuk azonban, hogy a baleset után egy -két órával, sem a borogatás, sem a pihenés nem segített, és a gyermekünknek továbbra is erős fájdalmai vannak, akkor irány az ügyeletes kórház!

Megrándult ízületek

Ha olyan baleset éri a gyermekünket, hogy egy ízület megrándul, akkor a szalagok károsodnak. Ez a csonttöréshez nagyon hasonló tünetekkel jár, ezért nem árt körültekintően eljárnunk. A legfontosabb első lépés, hogy óvatosan távolítsuk el a gyermekről a sérülést fedő ruhadarabot, ami elszoríthatná a sérült ízület körüli duzzanatot.