Teljes abortusztilalom? Semmibe vett anyai jogok?

Összecsaptak az életvédők és az abortuszpáritak a lengyelek magzat védelméről szóló törvény szigorításának kapcsán.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusztilalom
2016. április 04. Csontos Dóra

Összecsaptak az életvédők és az abortuszpáritak a lengyelek magzat védelméről szóló törvény szigorításának kapcsán.


A lengyel püspöki kar azután indította útjára az életvédelemnek ezt a szigorú törvénymódosítással kapcsolatos kérelmét, hogy kiderült, egy Down-szindrómás kisfiút a születése után egy órán át hagytak kínok között meghalni egy varsói kórházban, miután a 24. hétben végrehajtott abortusz nem volt sikeres. A március közepén széles körű felháborodást kiváltott hír után nyilvánosságra kerültek az ehhez hasonló vagy még szörnyűbb eltusolt esetek Lengyelországban.

A törvénymódosítás sikere kérdéses, de már tüntetések zajlanak

Varsóban, valamint több lengyelországi városban is a magzat védelméről szóló törvény szigorítása, azaz a tervbe vett teljes abortusztilalom ellen tüntettek vasárnap, s a baloldali párt, a Razem (Együtt) szervezte tiltakozások a püspöki karnak az élet védelmében kiadott felhívására is reagálnak.

Kommentárok szerint ezt az előírást ellenezné a parlamenti többséggelrendelkező Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek egy része is, így – ha sikerül az előterjesztést parlament elé vinni – a szavazási eredmény jelenleg bizonytalan. Az abortuszt tiltó törvényjavaslat mellett vasárnap újabb tiltakozásokat váltott ki a lengyel alkotmánybíróság helyzete is.

Az utóbbi időben rendszeresen kormányellenes tiltakozásokat szervező Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) ezúttal a nyugat-lengyelországi Wroclawba hívta össze támogatóit, akik a TVN24 hírtelevízió szerint több ezren, a KOD vezetése szerint 15 ezren gyűltek össze. Csütörtökön a kormányzó PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski az alkotmánybírósági válság megoldásáról tárgyalt az ellenzéki pártok elnökeivel, ezt követően bejelentette: a patthelyzet megoldása érdekében a szejm új alkotmánybírósági törvény kidolgozásához kezd hozzá. A fő ellenzéki erő, a Polgári Plaform azonban szkeptikusan viszonyult Kaczynski kezdeményezéséhez.

A szejm varsói székhelye előtt a TVN24 hírtelevízió szerint több ezren, Krakkóban mintegy kétezren gyűltek össze, a tüntetők többek között az Abortálni a kormányt feliratú transzparenseket viszik, s egyházellenes jelszavakat is skandálnak.

A püspök szava szent?

Vasárnap a lengyelországi templomokban a szentmiséken a lengyel püspöki kar felhívását olvasták fel, mely az ötödik parancsolatra (Ne ölj!) hivatkozva a terhességmegszakítás szabályozásának szigorítását és az emberi élet teljes körű védelmét szorgalmazza. A Magyar Kurír szerint egy rádióbeszélgetés során Szydło kormányfő elmondta: rossz dolog lenne, ha az ennyire érzékeny témával foglalkozó, egyelőre be nem terjesztett törvényjavaslat politikai harc tárgyává válna. Aláhúzta: a témáról tárgyilagos vitát kell folytatni. „Érdemes lenne a szakértők, a tekintélyek hangját meghallgatni” – mondta. Amennyiben sor kerül parlamenti szavazásra, „mindnyájan saját lelkiismeretünk szerint járunk el” – jelentette ki, hozzátéve: „ami a magam, Beata Szydło személyes véleményét illeti – igen, támogatom a kezdeményezést”.

Mi van az anya jogaival?

A tüntetők reagáltak a lengyelországi életvédő egyesületek nemrégiben kidolgozott törvényjavaslatán, mely teljességgel tiltaná a terhességmegszakítást, ugyanakkor a veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családok számára nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtanának. Az abortuszpáriak nem értenek egyet azzal, hogy akár az anya élete is veszélybe kerülhet, csak a gyermek maradjon életben. A tervezet ugyanis megszüntetné az 1993-ban elfogadott, a magzat védelméről szóló lengyel törvény azon előírásait, melyek szerint az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete veszélyben forog, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el. Azokban az esetekben, amikor az anya életmentő kezelésre szorulna, a törvényjavaslat szerint az orvosoknak továbbá is joguk lenne olyan gyógyítási módszerekhez is folyamodni, melyek kockázatosak lennének a baba egészségére és életére nézve.

Nincs teljes egyetértés az életvédőknél sem

A szigorítás mellett megszólalók azzal érvelnek: nem szabad tönkretenni az emberi életet, mely a fogantatással kezdődik, és csak a természetesen bekövetkezett halállal ér véget. Életvédők egy része azonban nem ért egyet a törvényjavaslat azon előírásával, mely büntetést feltételez a terhességmegszakításon túleső nők számára.

A lengyelországi életvédő egyesületek aláírásgyűjtést kezdeményeztek, amely a parlamenti előterjesztéshez szükséges. A 100 ezres aláírás gyűjtését már megkezdték Lengyelországban, annak érdekében, hogy a terhességmegszakítást teljességgel tiltó, ugyanakkor a beteg gyermekeket nevelő családok számára nagyobb anyagi és szakértői támogatást is feltételező törvényjavaslat támogatására.