Téma volt a Családháló felvetése az Országházban

A hét első napján a Parlamentben is beszédtéma volt a Családháló felvetése, miszerint ideje lenne a kormánypártoknak átgondolni a művi meddővé tétel igénybevételének jelenleg túlságosan liberális szabályozását. Alább a kereszténydemokrata Pálffy István és Rétvári Bence ezzel a témával kapcsolatos beszédét olvashatjátok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. október 08. Paulik András

A hét első napján a Parlamentben is beszédtéma volt a Családháló felvetése, miszerint ideje lenne a kormánypártoknak átgondolni a művi meddővé tétel igénybevételének jelenleg túlságosan liberális szabályozását. Alább a kereszténydemokrata Pálffy István és Rétvári Bence ezzel a témával kapcsolatos beszédét olvashatjátok.


Pálffy István: (…) Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! Hét év telt el azóta, hogy az Alkotmánybíróság eltörölte azt a törvényt, amely szerint a művi meddővé tétel, tehát a pete- vagy az ondóvezeték elkötése kizárólag a 35 évesnél idősebb, legalább három, nyilván vér szerinti gyermekkel rendelkező szülők esetében, vagy a 30. életévét betöltött, legalább négygyermekes párok esetében, illetve a 40. életévüket betöltött embereknél volt engedélyezhető. Tehát 2006 óta gyakorlatilag minden 18. évét betöltött személy kérheti ezt a beavatkozást.

A sterilizálás olyan beavatkozás, amely később nagyon nehezen visszacsinálható. Szinte lehetetlen. A tapasztalatok szerint, még ha valakinek később úgy is alakul az élete, hogy mégis szeretne gyereket, vagy még egy gyereket, még több gyereket, nagyon kicsi a spontán teherbeesés, a férfiak esetében pedig a megtermékenyítő képesség esélye.

Tisztelt Államtitkár Úr! Az, hogy a művi meddővé tétel 18-20 éves fiatalok számára hozzáférhető legyen, hogy jelentkezhessenek, szerintünk teljesen abszurd. Hacsak tényleg nem áll fenn valami komoly egészségügyi probléma, amely szükségessé tehetne egy ilyen beavatkozást, akkor felelőtlenség ilyen horderejű döntést a jövőre nézve ilyen fiatalok kezébe adni. A KDNP szerint tarthatatlan a helyzet, és a valóban rémisztő számok tükrében elvárható, hogy módosítsák a szabályozást.

Kérdezem tehát, államtitkár úr, hogy mit kíván a kormány tenni a művi meddővé tétel újraszabályozása ügyében. Várom megtisztelő válaszát.

A választ Rétvári Bence államtitkár adta meg:

Rétvári Bence közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Szerintem egy kormánynak az a feladata, hogy valódi szabadságot biztosítson mindenki számára, és megszüntesse azokat a különböző beavatkozásokat, azokat a különböző műtéteket fiatal korban, amelyek lehetetlenné tennék azt, hogy valaki 25-30 vagy 35 éves korában gyermeket vállalhasson. Úgy gondolom, mindenki számára, aki gyermeket is szeretne akár a későbbiekben, meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy ezt vállalhassa.

Valóban, a mostani szabályozatlanság, hiszen itt nem jogi szabályozásról van szó, hanem jogi szabályozatlanságról ezen a téren, sok esetben azt eredményezheti, hogy valaki, aki húszéves korában még nem szeretne gyereket, vagy valamilyen bűncselekmény áldozatává válik, vagy valamiféle olyasfajta kiszolgáltatott helyzetben van, ami erre kényszeríti, elzárul annak a lehetőségétől, hogy 25 vagy 30 vagy 32 éves korában a későbbiekben gyermeket vállalhasson. Úgy gondoljuk ezért, hogy a kormánynak valóban feladata mindenki számára megteremteni a gyermekvállalás lehetőségét. A kormány semmiképpen nem támogathat az egészségügyi kasszából olyasfajta műtéteket, nem támogathatja ezeknek a megvalósítását, ahol valaki eleve kizárja az egész életére azt, hogy gyermeket vállalhasson; semmiféleképpen a kormány ilyesfajta sterilizációknak a költségeit magára nem vállalhatja, hanem biztosítania kell mindenki számára a gyermekvállalás szabadságát.

Ezen túlmenően tovább kell lépni, hiszen a régebbi szabályozási irány szerintünk helyes volt. Valóban, vagy ahhoz kell kötni, hogy valaki bizonyos számú gyermekkel már rendelkezzen, vagy bizonyos életkort elérjen, ameddig még a termékenység fennáll, körülbelül 40 éves kora környékéig. Ha ezeken a feltételeken már túl van, és önmaga ezt szeretné és vállalja a költségeit, abban az esetben legyen lehetőség számára ilyesfajta műtétnek a megtétele. De az öncsonkítás fiatalkorban, tinédzserkorban semmiképpen nem támogatható az állam részéről.

Köszönöm szépen.

Pálffy István viszonválasza:

Pálffy István: Köszönöm szépen. Tekintve, hogy két hang volt itt a teremben közben, államtitkár úré és Józsa képviselőtársamé, ezért szeretném felhívni a figyelmét, hogy ez a kérdés – figyeljen ide – lehet, hogy sokkal komolyabb, mint az, amit ön az imént feltett. És komolyabb azért is, mert a karzaton, hiába csóválja a fejét, olyan fiatalok ülnek, akiknek a jövője szempontjából ez igenis egy fontos kérdés. Ezt követően beszélhetünk a kérdés megoldásáról, tehát a feltételek módosításáról, vagy pedig arról, hogy a várakozási időt lehet növelni, hiszen a kérelem elbírálása után bizonyos hónapoknak kell eltelniük, amikor a kérelmező megerősíti ezt a szándékát.

Tehát több olyan megoldás is van, ami a művi meddővé tétel újraszabályozását jelentheti, de hangsúlyozom, hogy 2006-ban a Fidesz és a KDNP is egyöntetűen kizárólag az orvosilag indokolt esetben engedélyezte volna a beavatkozást, és ehhez tartjuk magunkat. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Rétvári Bence államtitkár reagálása:

Rétvári Bence közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, egy hároméves adóssága a kormánynak ennek a területnek a szabályozása, és egy civil kezdeményezés is felhívta a figyelmünket arra, hogy ebben adóssága van a kormányzatnak. Ezt a Családháló kezdeményezte, de a Képmás, tudományos, családos egyesületek, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, női szervezetek szintén csatlakoztak ehhez a civil felhíváshoz.

Valóban, nekünk feladatunk, hogy még az őszi ülésszak során a polgári törvénykönyv életbelépésével kapcsolatos egyes törvényeknél olyan javaslatot terjesszünk be – és be is fogunk terjeszteni -, amely ezt a most szabályozatlan kérdést szabályozni fogja, az életet védeni fogja, minden fiatal számára megteremti a lehetőségét annak, hogy gyermeket vállalhasson, legalábbis a biológiai akadályokat, amelyeket az orvosi műtétek ennek az útjába gördítenének, az állam semmiképpen nem támogathatja és nem fogadja el. Bízunk benne, hogy ezzel is az állam életvédelmi kötelezettségét tudjuk szolgálni, és ezt a most hibás szabályozást ki tudjuk javítani még az idei év folyamán.

Köszönöm szépen.