Tények, amiket minden szülőnek tudnia kéne a kisbabájuk agyáról

Vajon mi zajlik egy kisbaba agyában? Íme néhány titok, amit minden szülőnek érdemes megtudnia!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. július 23. Gyarmati Orsolya

Vajon mi zajlik egy kisbaba agyában? Íme néhány titok, amit minden szülőnek érdemes megtudnia!


Minden baba túl korán születik

Számos gyermekorvos a kisbabák első három hónapját a negyedik trimeszternek számítja, hogy rámutasson, mennyire gyámoltalanok és milyen kevéssé szociálisak még a csecsemők ebben az életkorban.

A szülői válaszreakciók alakítják a baba agyát

A babák agya úgy van “kitalálva”, hogy szüleik reakcióin keresztül alakuljon, formálódjon. Az újszülött elülső agykérge, az úgynevezett végrehajtó egységnek ekkor még nincs igazá kontrollja semmi felett, így ebben az életkorban felesleges attól tartani, hogy a babát el lehet kényeztetni. Ehelyett ebben a szakaszban a csecsemők megtanulják, mi az éhség, a magány, a kényelmetlenség és a fáradtság, és hogy milyen érzés, amikor ezeket enyhítik. A szülők feladata, hogy mindig pontosan reagáljanak a babák szükségleteire.

A grimaszolások fontosak!

Amikor a kicsik megpróbálják szüleik arckifejezéseit utánozni, a különbőző grimaszokhoz tartozó érzelmek is beindulnak bennük. Így tanulják meg, hogy lehet érzelmekkel kommunikálni.

A túlgondoskodás nem vezet jóra!

Vigyázni kell azért arra, hogy ne ugorjunk a baba minden kis nyikkanására, mozdulatára. Ugyanis, ha a kicsi állandóan 100 százalékos figyelmet és reakciót észlel, egy idő után ráun mindenre.

Oktatófilmek? Felesleges pénzkidobás!

A babák két csoportba sorolják a világot: az egyikbe azok a dolgok tartoznak, amelyektől kapnak visszajelzést, a másikba azok, amelyektől nem. Ezért értelmetlen különböző babaokosító filmeket mutogatni nekik, ezek ugyanis egytől egyig az utóbbi csoportba tartozniak. Sokkal hasznosabb, ha a szülők maguk játszanak a gyerekekkel.

Vigyázat! A kicsik agya könnyen túlterhelhető!

A babák csak rövid ideig tudnak figyelni és nagyon könnyen túlfáradnak. Így aztán sokszor csupán arra van szükségük, hogy megnyugodjanak és ne érje semmilyen extra inger őket. Ezt az állapotot segítheti a ringatás, a halk dúdolás, a fények tompítása.

Nem csak anyára és apára van szükségük!

Míg a legtöbb tudós a baba-szülő kapcsolattal van elfoglalva, egyre több tanulmány bizonyítja, hogy akkor a kicsik akkor fejlődnek a leginkább, ha legalább három felnőtt veszi őket körül, legyen a harmadik akár nagyszülő, akár dadus, akár a család egy barátja, írja a Live Science.