Terhesség: linea nigra, avagy a sötét csík a pocakon

A függőleges barna vonal megjelenése a hason sok kismamát meglepetésként ér. Mi az a linea nigra (vagy linea negra), és miért alakul ki?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2015. március 08. Csontos Dóra

A függőleges barna vonal megjelenése a hason sok kismamát meglepetésként ér. Mi az a linea nigra (vagy linea negra), és miért alakul ki?


A terhesség alatt megjelenő sötét csík a hason az egyike azon bekövetkező változásoknak, ami bizonyára alaposan meglepi a leendő anyukát. (A statisztikák szerint körülbelül a kismamák 75%-át érinti.) A linea nigra (magyarul fekete vonal) néven emlegetett csík a pocakon pont középen, függőlegesen húzódik, a köldöktől a szeméremcsontig. Előfordulhat, hogy a terhességi hetek előrehaladtával a hossza nő, és a köldök fölött is látszani kezd. Szélessége rendszerint pár milliméter, de maximum 1 cm szokott lenni.

A kialakulásakor az első gyermekét várók szinte biztos, hogy vagy rögtön megkérdezik a terhességben tapasztalt ismerősüket, vagy azonnal rákeresnek neten: mi a csuda ez a bizonyos rejtélyes, függőleges csík. Összegyűjtöttük a linea nigra kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdéseket és válaszokat.

Mitől alakul ki a linea nigra (linea negra)?

Talán meglep téged, de ez a vonal (a linea alba) eddig is ott volt, csak nem látszott. A szervezetedben a terhesség miatt nő az ösztrogén szint, ami pedig serkentően hat a melanin termelésre. A melanin (pigmentanyag) felelős a bőr sötétedéséért, ami a mellbimbók pitvaránál, az anyajegyeknél, szeplőknél, a köldöknél is okoz bőrsötétedést. Ugyanez a változás következik be a linea albánál is, így alakul ki a (latinul) linea nigra. Megelőzni nem lehet.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!