Termékbemutatós csalások – meg kell védeni a nyugdíjasokat!

Súlyos adatkezelési hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a többek között idősek számára szervezett termékbemutatók, egészségnapok esetében - közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke szerdán, budapesti sajtótájékoztatón.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adatvédelem
2015. március 05. Csontos Dóra

Súlyos adatkezelési hiányosságokat tárt fel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a többek között idősek számára szervezett termékbemutatók, egészségnapok esetében – közölte Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke szerdán, budapesti sajtótájékoztatón.


A NAIH elnöke kifejtette: a vállalkozások sokszor személyre szóló meghívókkal és kéretlen marketinghívásokkal igyekeznek résztvevőket toborozni a rendezvényekre. Ugyanakkor a hivatal tavalyi vizsgálatában általános tapasztalat volt, hogy a termékértékesítés céljából való adatkezelés körülményeiről nem adtak tájékoztatást, személyazonosító igazolványt, TAJ-kártyát ellenőriztek, egészségügyi adatokat kezeltek.

Sokszor az idős emberek a termékbemutatón szembesültek azzal, hogy tulajdonképpen adásvételi szerződés megkötése miatt keresték meg őket. A hatóság tavaly ellenőrzési terv alapján kiemelt területként vizsgálta a termékbemutatókat, a munkatársaik személyesen is részt vettek ilyen rendezvényeken, és 12 esetben indítottak hatósági eljárást. Több esetben milliós bírságokat szabtak ki termékbemutatókkal összefüggésben – közölte Péterfalvi Attila. Megjegyezte: komplex problémáról van szó, és a megoldás is komplexitást követel.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az eddig lefolytatott eljárások tapasztalatait jelentésben foglalta össze a hivatal, azzal, hogy amíg a döntéshozó, a jogalkotó nem tesz lépéseket, mert nincsenek meg a változtatáshoz szükséges információk, felhívják a termékbemutatót tartó cégeket a törvényes adatkezelés követelményére. Az idős embereknek is segíteni kívánnak, hogy mire figyeljenek oda, ha ilyen termékbemutatón vesznek részt.

Szigorítások jöhetnek a nyugdíjasok védelmében

Rétvári Bence, a KDNP alelnöke – aki februárban jelentette be, hogy a kisebbik kormánypárt konzultációt indít a nyugdíjasokat gyakran megtévesztő termékbemutatók ügyében – rámutatott arra: az egész magyar társadalomban ismert jelenségről van szó, megyénként és havonta több ezer ilyen bemutatót szerveznek, s ezeknek mintegy kétharmada esetében jogsértések tapasztalhatók, azaz nem tartják be a fogyasztói jogokat, az idős emberek nem élhetnek például a vásárlástól való elállás jogával. Hozzátette: a nyugdijaspanasz [at] kdnp [dot] hu címre eddig is érkezett számos jelzés, és ezeket a jövőben is várják. Jelezte: az eddigiek alapján érdemes több törvény esetében átnézni, hogy hol lehet esetleg szigorítást bevezetni. A konzultációkat tovább folytatják, és az eredményekről beszámolnak majd – ígérte.

Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról beszélt, az egészséges társadalom számára fontos követelmény, hogy mindenki biztonságban érezze magát, azaz biztos lehessen abban, hogy nem fogják becsapni, jóhiszeműségével nem élnek vissza.