Termékteszt: Bébiételek

A babáknak szánt élelmiszerekre szigorúbb előírások vonatkoznak a vegyszermaradványok tekintetében. Arra voltunk kíváncsiak, hogy előfordulnak-e növényvédőszer-maradékkal szennyezett termékek a boltokban, ezért laboratóriumban teszteltettünk 11 bébiételt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bébiétel
2014. május 19. Gyarmati Orsolya

A babáknak szánt élelmiszerekre szigorúbb előírások vonatkoznak a vegyszermaradványok tekintetében. Arra voltunk kíváncsiak, hogy előfordulnak-e növényvédőszer-maradékkal szennyezett termékek a boltokban, ezért laboratóriumban teszteltettünk 11 bébiételt.


A konvencionális növénytermesztés során gomba-, rovarölő és gyomirtó szerekkel kezelik a különböző növénykultúrákat, hogy minél több termést lehessen learatni, szüretelni. A növényvédelmi előírások szigorú betartásával ezek a vegyszerek a jelenleg érvényben lévő határértékek alatt maradnak az általunk fogyasztott élelmiszerekben.

Ha azonban nem tartják be a használati utasításokat, túl sokat, esetleg nem a megadott fejlődési stádiumban, vagy a szüretelés előtt közvetlenül használják őket, akkor ugyan elkerülhető egy esetleges gombás penészedés az érett gyümölcsön, de túl sok növényvédőszer lesz benne.

A növényvédőszer-maradékot tartalmazó élelmiszereknek egészségkárosító hatása lehet. Rákkeltőek lehetnek, allergiás reakciókat okozhatnak közvetlenül vagy közvetve a szervezet más anyagokra adott immunreakcióinak felfokozása által.

Az allergiás megbetegedések megelőzését kisgyermekkorban kell megalapozni, a hozzátáplálás során is ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a különböző élelmiszerek óvatos bevezetésére. A csecsemők szervezete fokozottan érzékenyen reagál a káros anyagokra.

Mit vizsgáltunk?

Tesztünkben 11 különféle bébiételt- és italt vizsgáltattunk a NÉBIH NTAI Miskolci Növényvédőszermaradék-analitikai Laboratóriumában a legszigorúbb hatósági protokollt követve.

A termékeket szúrópróbaszerűen választottuk ki, és törekedtünk arra, hogy olcsóbb és drágább termékek is bekerüljenek a vizsgálatba. A minták közé kerültek ökológiai (bio-) és konvencionális gazdaságból származó termékek is.

Ízesítés tekintetében főleg a legkisebbeknek ajánlott, javarészt alma alapú bébiételek közül válogattunk, mert az utóbbi évek példái azt mutatták, hogy legtöbbször az almából készülő termékekben van kifogásolt anyag.

A teljes körű laborvizsgálat során mintegy mintegy 350 hatóanyag jelenlétét keresték a laboratóriumban.

A bébiételekre és a feldolgozott gabonaalapú élelmiszerekre vonatkozó hatályos jogszabályok szerint a vizsgált termékek az egyes szermaradékokból nem tartalmazhatnak 0,01 mg/kg-t meghaladó mennyiséget.

Eredmények

A bevizsgált termékek közül 10 mintánál nem volt kimutatható növényvédőszer-maradék

Egy mintában, a szlovák Novofruct által gyártott Ovko almás-áfonyás, 5 hónapos kortól ajánlott bébidesszertben, amelyet az Import Trade Hungary Kft. forgalmaz, egy növényvédőszer hatóanyagot, az etofenproxot mutattak ki határérték felett (0,018mg/kg). Az eredményről már adtunk hírt a TudatosVásárló.hu-n, a cikk mellett a forgalmazó reagálása és a válaszlevelünk is olvasható.

Emellett egy másik anyagot, cisz 1,2,3,6-tetrahidroftálimidet is kimutattak ebben a termékben. Ennek a mennyisége 0,012mg/kg volt. Ez az eredmény a mérési bizonytalanságon belül van, ezért hatósági szankciókat nem von maga után, de a terméket etofenprox-tartalma miatt visszahívta a hatóság, ebben a lépésben teljes együttműködésben mind az Import Trade Kft-vel, mind a Tesco áruházlánccal.  A hivatal tájékoztatása szerint lekerült a polcokról, a forgalmazást megtiltották, azoknak a fogyasztóknak pedig, akik korábban vásároltak ebből a típusú bébiételből, a Tesco visszatérítette a termék árát.

A kockázatokra vonatkozóan a hivatal arról tájékoztatta az egyesületet, hogy mindkét anyag kiürül a szervezetből, és ilyen dózisban nem jelent egészségügyi kockázatot egyik anyag sem. Hangsúlyozták: a határértéket a csecsemőknek és kisgyerekeknek gyártott termékeknél úgy állították be, hogy annak még a minimális átlépése se jelenthessen egészségügyi kockázatot. A részletesebb kockázatelemzés elérhető itt.

A témával kapcsolatban megkérdeztük dr. Kiss László növényvédelmi szakembert, aki figyelmeztetett, hogy a terményekben, így a legtöbb bébiételben is jelen lévő növényvédőszer-maradékok együttes hatásáról nagyon kevés információval rendelkezünk.