Termékteszt: folyékony ökomosószerek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 20 különféle folyékony ökomosószert vizsgált meg. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon mennyire környezetkímélőek a nevükben ökonak tűnő termékek a hagyományos mosószereknél?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. június 01. Gyarmati Orsolya

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 20 különféle folyékony ökomosószert vizsgált meg. Arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon mennyire környezetkímélőek a nevükben ökonak tűnő termékek a hagyományos mosószereknél?


Mit vizsgáltunk?

Húsz különféle magyar nyelvű internetes oldalon is megrendelhető színes ruhához való és általános folyékony ökomosószert vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amelyek vagy a beszerzés helye (öko termékeket kínáló webáruház) vagy a termék neve (pl. öko, bio, környezetbarát) alapján azt a képzetet keltik a fogyasztóban, hogy környezetbarát termékről van szó. Azt néztük, hogy ezek termékek rendelkeznek-e független öko minősítéssel, ami könnyű és egyértelmű tájékozódási pontot jelenthet a fogyasztónak.

A mosószerek legfőbb problémája, hogy gyakran tartalmaznak környezetszennyező és egészségügyi kockázatot jelentő összetevőket, amelyek nem csak közvetlenül, de közvetve is káros hatással vannak ránk, hiszen a szennyvízzel az élővizekbe is kijutnak. A fogyasztók tudatosabbá válásával a mosószerek között ma már nagyon sok, magát ökoként definiáló termék található a piacon, mivel kisebb gyártók is készítenek ilyen terméket.

A címkén, a webáruház vagy a gyártó honlapján lévő adatok alapján értékeltük a vizsgálatba vont termékeket.

Eredmények

A vegyi árukra, így a mosószerekre sem vonatkozik olyan szigorú címkézési szabályozás az összetevők tekintetében, mint az élelmiszereknél, így az esetek többségében nem derül ki pontosan, hogy egy-egy összefoglaló név milyen vegyületet is takar. Ezért a fogyasztóknak nagyon nehéz helyzetük van, ha tájékozódni szeretnének a termékcímke alapján.

A nagy öko, bio, zöld árudömpingben, amikor akár felárat is hajlandóak vagyunk fizetni egy környezetbarát termékért, a fogyasztót segítik a tájékozódásban a terméken lévő független minősítő szervezetek által kiadott ökocímkék. Ezért a tesztünkben a független ökocímke megléte alapelvárás volt, plusz pont nem járt érte. Viszont azok a termékek, amelyek nem rendelkeztek független minősítéssel, automatikusan az utolsó helyre, külön táblázatba kerültek . Azok a termékek viszont, amelyek több független minősítő által kiadott ökocímkével is rendelkeztek, egy plusz pontot kaptak. (Az indoklást lásd a cikk végén.)