Természetes szülés-fotó a Facebookon? Az eredmény: letiltás!

Kim Kardashian meztelen képeivel tele van az internet, de a Facebook kitiltott egy nőt a közösségi oldalról egy, a gyermeke – természetes – születéséről posztolt fotó miatt. Kettős mérce?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. december 15. Gyarmati Orsolya

Kim Kardashian meztelen képeivel tele van az internet, de a Facebook kitiltott egy nőt a közösségi oldalról egy, a gyermeke – természetes – születéséről posztolt fotó miatt. Kettős mérce?


Milli Hill írónő, anya és a Pozitív Szülésmozgalom alapítója igencsak felháborodott, amikor a Facebook eltávolította a gyermeke születéséről feltett fotókat a közösségi oldalról. Az indoklás szerint a képek sértették a közösségi alapelveket.
 A nő elítéli a Facebookot a fotók cenzúrázásáért, mivel úgy véli, ha az oldal engedélyezi pl. Kim Kardashian meztelen képeinek megjelenését, akkor egy természetes szülés-kép nem sért semmiféle jogot vagy alapelvet.

A közösségi oldal azért moderálta Hill képét, mivel az egy vízben születést mutat, ezért pedig – a Facebook szabályai szerint – hét napos kitiltás jár.

Hill a Positive Birth Movement (PBM) Facebook-oldalára töltötte fel a képet. A PBM-et eddig több mint 10 ezren lájkolták. Hill elmondta a BuzzFeed News-nak, hogy a mozgalom által működtetett, ún. pozitív szüléscsoportokat dúlák, szülésznők, bábák és olyan nők vezetik, akik elkötelezettek az iránt, hogy a szülés mind az anyának, mind a babának jó élmén legyen. „Ezek a nők egytől egyig ingyen dolgoznak ezekben a csoportokban, ami jól jelzi elkötelezettségüket a témában”, mondja Hill. „A legtöbb nőnek elege van az orvosi beavatkozásokból, a limitált lehetőségekből és abból, hogy a szülőszobán a legtöbb esetben nem az anya irányítja saját szülését.”

„A Kardashian-fotókkal tele van az internet, a természetes szülés-képeket viszont letiltják, ami meglehetősen ironikus jelenség: ezek szerint a társadalom elfogadhatónak tart egy passzív, photoshopolt, szexuális tartalmat közvetítő felvételt mint egy olyat, amely a nőt erősnek, aktívnak és valóságosan ábrázolja.

„Mondhatnánk azt is, hogy ez az egész a meztelenségről szól, de szerintem ennél jóval többről van szó. A közösségi média nem a meztelenség ellen van, hanem az ellen, hogy egy nőt valóságosan ábrázoljanak.”