Természetes szülés: “Kitűnően éreztem magam, és a lehető legnagyobb extázisban”

Caroline Flint, Nagy-Britannia legismertebb szülésznője szerint az orvosok szinte függővé váltak a gyermekszülés körüli kockázatokra fókuszálást illetően. A természetes szülés Flint szerint ugyanakkor elképesztő élményt nyújthat az anyának is!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 20. Gyarmati Orsolya

Caroline Flint, Nagy-Britannia legismertebb szülésznője szerint az orvosok szinte függővé váltak a gyermekszülés körüli kockázatokra fókuszálást illetően. A természetes szülés Flint szerint ugyanakkor elképesztő élményt nyújthat az anyának is!


“A szülés életem legcsodálatosabb élménye volt: csodálatos, észvesztő. Persze iszonyú fájdalmas is, de közben extázist éltem át. Éppen ezért arra törekszem a munkám során, hogy más nők is átélhessék ezt az elképesztő érzést.”

Flint mindezt 1965-ben mondta, amikor a szülések 30 százaléka otthon zajlott. Flint annak idején egy olyan szülésznő mellett tanult, aki tökéletesen süket volt, és nem végzett a vajúdó nőn hüvelyi vizsgálatokat.  “Ha ránézel egy nőre, pontosan látod, hol tart a szülés.”, mondta mindig Flintnek, aki nagyon hálás a tanultakért.

Az évtizedek során Flint a természetes szülés leghíresebb szószólójává vált a szigetországban. A most 71 éves hölgy sokáig a Royal College of Midwives elnökeként dolgozott és létrehozta London első természetes szülés-központját, amelyet 20 éven át irányított is. Rendszeresen szerepelt a médiában, írt újságcikkeket, kommentált szüléssel kapcsolatos történeteket.

Aztán 1999-ben, karrierje csúcsán tragédia történt: meghalt egy farfekvéses baba szülés után, és Flintnek oda kellett állnia a szülésznők fegyelmi bizottsága elé. Azonnal elterjedtek az olyan újságcímek, mint “Ez lenne az otthonszülés vége?” Bár Flint ártatlansága egyértelmű volt, ennek ellenére elterjedt róla, hogy mulasztott és felelőtlenül viselkedett. Egy évébe telt, mire megtépázott önbizalma helyreállt, írja a The Guardian.

Flint számos könyve közül a legújabb a Do Birth címet viseli, és inkább az újdonsült anyákhoz szól, mint a szakmabeliekhez. Természetesen a könyv arról szól, mik a hátrányai a medikalizált, és melyek az előnyei a természetes szülésnek. Flint ebben a művében is hangsúlyozza: a túlzott medikalizáció egyre több és több nőnek okoz traumát, miközben az orvosok egyre inkább függővé válnak a szülés kockázatait illetően.

“Londonban vagyunk, a világ egyik leggazdagabb városában. A nők két-három gyereket szülnek és jó körülmények között nevelik fel őket. Soha ilyen kevés veszéllyel és kockázattal nem kellett szembenézniük a gyermeket vállaló nőknek, mégis az orvosi beavatkozások aránya az egekig emelkedett. A természetes szülés pedig ritkasággá vált. Nincs annál brutálisabb, mint úgy megérkezni ebbe a világba, hogy a babát kirángatják az anya hasából, az éles fények és harsány hangok közé, majd ledörzsölik egy durva törülközővel – mindezzel arra tanítják a gyerekeket, hogy ez a világ egy kemény hely, ahol nem mindig fogadják őket szeretettel…”