Testvér a láthatáron – Mi a legjobb korkülönbség?

Bár a legnagyobb változást egy pár életében kétség kívül az első gyerkőc megszületése jelenti, azért második gyerek is újrarendezi a sorokat. Létezik-e ideális korkülönbség a testvérek között, mire készülhetünk, mit várhatunk, ha megszületik a kistesó?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. április 20. Gyarmati Orsolya

Bár a legnagyobb változást egy pár életében kétség kívül az első gyerkőc megszületése jelenti, azért második gyerek is újrarendezi a sorokat. Létezik-e ideális korkülönbség a testvérek között, mire készülhetünk, mit várhatunk, ha megszületik a kistesó?


Az első gyerek megszületése fenekestül felforgatja a szülők életét, akik ezen nem is csodálkoznak, hiszen rémtörténetek tucatjait hallhatták az egész éjszakás virrasztásokról, mellgyulladásról, hasfájós csecsemőről. Mire a kistestvér vállalása szóba kerül, már rengeteg tapasztalatot összegyűjtöttek, és jó esetben szülői mivoltukban annyira megerősödtek, hogy elhiszik magukról: képesek gondoskodni a rájuk bízott kis életről. A baba azonban mindenképpen új helyzetet teremt, új viszonyok keletkeznek, addig nem tapasztalt érzések törnek elő.

A természet nagy áldása, hogy egy csemete megérkezésére 9 hónap felkészülési időt kapunk, de a tervezett baba esetében is vannak nehéz pillanatai a várandósságnak. Nem az első trimeszter rosszulléteiről van szó elsősorban (bár a spenótfőzés közben rohanás a mosdóba sem éppen öröm), a legnehezebb talán azt elhinni, hogy ugyanúgy tudom majd szeretni azt a „másikat”, mint a nap mint nap velem lévő nagyobbat. Ez a téma amúgy is tabu, hiszen azt gondoljuk, természetes, hogy a szülő szerető, gondoskodó, önfeláldozó és persze türelmes. Sokan szégyellik bevallani, hogy a fáradtság, a sokszor kudarccal végződő küzdelmek miatt ambivalens érzések támadnak bennük a gyerekükkel szemben. Pedig ezek természetes reakciók, amelyeket nem rejtegetni, hanem inkább felismerni kell. Önismeretünk rögös útján a gyerekeink is előre visznek minket, érzéseinket megértve leszünk képesek segíteni őket is a különböző konfliktusokban, például a testvérféltékenység megjelenésekor.

Más megoldandó feladatok elé néznek, akinek kis korkülönbséggel születnek a gyerekei, mint akiket hosszú évek után érnek az újabb anyai-apai örömök. Vegyük sorra a várható előnyöket és a lehetséges problémákat!

Kis korkülönbség

Előnyök:

–          hasonló napirend

–          hamar kialakul a közös játék

–          szinte együtt nőnek fel

–          kisebb kiesés az anyának a munkahelyről

Hátrányok:

–          testvérféltékenységet nehezebb feloldani

–          túl sok gondozási feladat (pl. pelenkázás, etetés)

–          fizikai kontaktus igény nagy

–          állandó készenlét és figyelem a szülők részéről

Nagy korkülönbség

Előnyök:

–          az idősebb gyerek tisztában van azzal, hogy testvére lesz, a nagy korkülönbség miatt kiharcolt pozícióját már nem érzi veszélyben

–          nincs teljes mértékben az anya figyelmére utalva

–          be tud segíteni a gondozási tevékenységekbe, ez örömet is okoz neki

Hátrányok:

–          más életritmus

–          eltérő érdeklődés, tevékenységek

–          pótszülő szerep

–          újbóli kiesés a munkahelyről

Az előbbi felsorolást az egyéni tapasztalatok számtalan lehetséges szemponttal bővíthetik. Az azonban kitűnik, hogy ami az egyiknél előny, az a másiknál fordítva, hátrány lehet. A kis korkülönbség főleg az anyukák fizikai és lelki teljesítőképességét feszíti, hiszen épphogy túlvannak a szülésen és a szoptatáson, amikor újra kezdődik elölről az egész. Az 1-2 éves gyerek szinte állandó kontaktust igényel, és ugyan jó, ha már a pocakot simogatva ismerkedik a tesóval, csak a megszületésekor döbben rá, hogy az ő „helyére” más is pályázik. Az ilyen kicsi gyerekek még nem tudja elképzelni a jövőbeli eseményeket, így nem is várható el, hogy megértse, milyen változások várnak rá. Ettől függetlenül a testvérmesék, a névválasztásról beszélgetés, vagy akár az ultrahang felvételek nézegetése jelzés lehet számára, amit, ha nem is ért pontosan, előkészítik az új helyzetre. Mivel szinte együtt nőnek fel a testvérek, jó barátai is lesznek egymásnak (és ez még akkor is igaz, ha sok a veszekedés, rivalizálás, ezek személyiségfejlődésük, egyéniségük kialakulásának velejárói.)

Megoszlik a szakemberek véleménye arról, hogy a 3 év korkülönbség mennyire ideális. Van, aki szerint jó, mert mire a csecsemő megérkezik, addigra a nagy óvodába megy, így lesz elég figyelem és energia a picire. Mások szerint ez pont azért csapda, mert a nagyobb gyerek azt érezheti, rá már nincs otthon „szükség”.

A szülőknek nem szabad azzal hitegetniük magukat, hogy egy újabb gyerek vállalása semmi nehézséget nem jelent majd, mert egészen biztos, hogy átrendezi a sok munkával kialakított hétköznapokat. Ám a nehézségeknél bőven több az öröm, amit egy kisbaba hoz a családba, és azt se felejtsük el, hogy a gyerekünknek egy testvér a legtöbb, amit adhatunk, hiszen ez egy olyan erős érzelmi kapcsolat, amit nem pótolnak a barátok.