Tiltakozzunk együtt, hogy az ENSZ ne kritizálja az életmentő inkubátorokat!

Mi itt a családháló.hu-n is beszámoltunk arról, hogy az ENSZ nehezményezi a lengyelországi gyermekmentő inkubátorok létezését, egészen blőd okokra hivatkozva. Most a CitizenGO petíciójával ti is tiltakozhattok ezen eszement ötlet ellen!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
babamentő inkubátor
2015. október 26. Paulik András

Mi itt a családháló.hu-n is beszámoltunk arról, hogy az ENSZ nehezményezi a lengyelországi gyermekmentő inkubátorok létezését, egészen blőd okokra hivatkozva. Most a CitizenGO petíciójával ti is tiltakozhattok ezen eszement ötlet ellen!


Lengyelországot arra kéri az ENSZ, hogy szüntesse be az „ablak az életre” elnevezésű inkubátorok működtetését. Ezek az alternatív megoldások, melyeket az ország különböző pontjain működtetnek, reményt és az életben maradáshoz való esélyt jelentenek a babák számára. A lengyel gyermekjogi ombudsman nem ért egyet a döntéssel, szerinte a babainkubátor jobb megoldás, mint ha az anya „erdőben vagy más veszélyes helyen hagyná” a gyermekét – olvasható a CitizenGO oldalán.

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a javaslat végén szót emel az anonim kórházi szülés bevezetése mellett. Ezzel a megoldással az anya a szülés során megőrizheti anonimitását – mint ahogyan ez Németországban is működik – és a gyermek felnőtté válásának küszöbén megismerheti identitását. A bizottság szerint az „ablak az életre” lehetőséggel sérül a gyermek identitásának megismeréséhez való joga, az ombudsman szerint ebben az esetben az élethez való jog felülírja a szülő megismerésének jogát. Szerinte minden lehetőséget meg kell adni, hogy az újszülöttek életben maradjanak.

A bizottság „mély aggodalmát fejezte ki a szabályozás hiánya és az egyre növekvő számú inkubátorban hagyott csecsemők miatt”. Valóban szerencsésebb lenne, ha azokat a gyermekeket, akiket a szüleik nem tudnak felnevelni, rövid(ebb) idő alatt lehetne örökbefogadó házaspároknak adni. De azokat a nőket, akik végső elkeseredettségükben, a szülés után néhány órával, esetenként teljesen egyedül hagyva nem látnak más kiutat, mint az inkubátort, nem vonhatjuk meg a lehetőségtől, hogy ezzel a lépéssel gondoskodjanak a gyermekükről. Talán nem látnak más megoldást a kilátástalannak tűnő helyzetükben.

Az ENSZ javaslata nem kötelező érvényű. Lengyelország megfogadhatja és végrehajthatja azokat, de dönthet úgy is, hogy nem változtat a kérdésen. A következő országjelentésben azonban be kell számolniuk arról, hogy milyen lépéseket tettek a javaslat végrehajtásáról.

A levél elküldésével a témában elindított lengyel petícióhoz csatlakozunk.

ITT ÍRHATJÁTOK ALÁ A PETÍCIÓT, amivel az ENSZ részére küldtök egy levelet!