Tinimamik: a kínálat teremti meg a piacot

Amerikában és hazánkban is hatalmas sikerrel futott a Tinimamik című reality sorozat, amiben fiatalkorúak meséltek arról, hogyan „csúszott” be a baba. A műsor készítői fejenként 3-5 ezer dollárt ajánlottak epidózonként annak a kismamának, aki bevállalta, hogy végigkövetik a várandósságát, a szülését és az azt követő gyermekágyi időszakot.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2016. március 02. Csontos Dóra

Amerikában és hazánkban is hatalmas sikerrel futott a Tinimamik című reality sorozat, amiben fiatalkorúak meséltek arról, hogyan „csúszott” be a baba. A műsor készítői fejenként 3-5 ezer dollárt ajánlottak epidózonként annak a kismamának, aki bevállalta, hogy végigkövetik a várandósságát, a szülését és az azt követő gyermekágyi időszakot.


A sorozatban olyan tizenéveseket mutatnak be, akik – a saját bevallásuk szerint is – felelőtlenül éltek szexuális életet. A valóságshowban négy anyukát és annak történet követhetjük végig. És mielőtt az hinnénk, hogy mindezt ingyen vállalták be, nagyot tévedünk. Amber Portwood 140 ezer dollárt szedett össze fél év alatt, míg a többi szereplő 3-5 ezer dollárt kapott részenként.

A kínálat teremti meg a piacot?

Amerikában képesek azért összeszűrni valakivel a levet a tinik, hogy szerepelhessenek ebben a realityben mert azt gondolják, hogy ez pénzt és sikert vonz. Egy évadért 60 ezer dollárt kapni elég jónak tűnik. Arra azonban a készítők sem számítottak, hogy ekkora hullámot indítanak el, ugyanis egyre jobban megszaporodott azoknak a tizenhárom-tizenhat éveseknek a száma, akik a műsorba jelentkeztek. Ezek a lányok bele sem gondolnak, hogy ott egy gyermek, akit fel kell nevelni, és el is kell tartani, s erre az a 60 ezer dollár bizony kevés, nem beszélve a felelősséget válalni tudás képességéről, ami itt erősen hiányzott a történetből.  Sokan még az érettségit sem tették le mielőtt megszületett volna a babájuk.

Tinimamik itthon és külföldön

Egy neve elhallgatását kérő ismerős így nyilatkozott nekünk a témában: “Jó iskolába jártam, mégis volt egy osztálytársam, aki már túl volt egy abortuszon, és egy másik lány, aki elvetélt. Az abortuszon átesett lány a mai napig pánikbeteg, annyira nem tudta feldolgozni, hogy teherbe esett, majd gyilkosságot követett el, mert fiatal volt ahhoz, hogy megtartsa a gyermekét. Az az iskolatársam, aki elvetélt, azt mondta, hogy a fiújának az anyja mondta, nyugodtan szeretkezzenek, mert fiatal, nem eshet teherbe… Miután ez mégis megtörtént, azt tanácsolta neki, hogy üsse a hasát, vagy üljön órákig forró vízben. Végül nem született meg a kicsi. Talán jobb is…”

Egy Amerikában élő forrásunk szerint a Tinimamik című valóságshow hatására még felelőtlenebbek lettek a fiatalok, hiába kapják ingyen a fogamzásgátlót és az óvszert. Ha összejött a gyerek, akkor abból azonnal megpróbálnak pénzt csinálni. Kriszta – nevezzük így – azt tapasztalta, hogy rengeteg a fogyatékkal élő kisgyerek, mert az édesanyák annyira nem törődnek a magzatukkal, hogy végigisszák és -dohányozzák a várandósságukat. Kriszta évek óta kint él, és mint mondja, meglepő, hogy külföldön inkább az apukák azok, akik felelősséggel bánnak a gyermekükkel. Még akkor is ha a tizenhatot sem töltöttök be… „Egyszerűen elképesztő látni, hogy Magyarországon mennyire tolódik kifelé a gyermekáldás időszaka, míg itt, Amerikában az édesanyák életkora sokszor a húszat sem haladja meg. Nem is volna ezzel baj, csak azt látom, hogy nem egy felelős döntés, egy boldog és stabil párkapcsolat miatt döntenek  a családalapítás mellett, hanem azért mert nem érdekli őket a biztonságos szex.”

Ki a felelős?

A szülő? A tini? A média? A társadalom? A pornóipar? Valószínűleg mindegyik együttesen. A szülők felelőssége, hogy még időben felvilágosítsák a gyermeküket. Sokaknál tapasztaljuk, hogy szemellenzőt viselnek, nem akarják belátni, hogy “pici” gyermekük már felnőtt. A pszichológusok többsége is azt vallja, hogy minél hamarabb célszerű elkezdeni a szexualitás témáját boncolgatni – természetesen a gyermek életkorának megfelelően. Ehhez persze az kell, hogy a szülő és a tinédzser is nyitottan álljon a témához, és senki ne érezze magát kellemetlenül. Nem szabad tiltani, vagy veszekedni, mert ezzel csak ártunk vagy belehergeljük lázadó kamaszunkat egy rossz döntésbe. Ne legyünk restek, ha kell, mi magunk tegyük meg a védekezéshez szükséges első lépéseket: vásároljunk óvszert, vagy vigyük el a lányunkat nőgyógyászhoz, aki felvilágosítja és azt is elmagyarázza, milyen következményei lehetnek egy nem várt terhességnek.

Lássuk be, gyerekként mi is megnéztünk egy-egy felnőtt témájú filmet, ám egy korábbi felmérésből kiderült, hogy a mai fiatalok kérdezés helyett a pornófilmekből merítenek ötleteket. Pedig ez óriási hiba, hiszen ezekben a filmekben nem hívják fel a figyelmet a biztonságos szexre, a nőket használati tárgynak mutatják be, és egyáltalán nem az intimitást és az egymásra odafigyelést hangsúlyozzák.

Mi a Családhálónál úgy véljük, hogy nincs elég figyelemfelhívó kampány, ami a biztonságos szexuális életre hívná fel a figyelmet. Nem támogatjuk az abortuszt, ezért fontos, hogy felelős döntést hozzunk az életünkben ugyanakkor igyekszünk felhívni rá a figyelmet: a biztonságos szexhez számtalan megoldás létezik.

Példamutatás?

A sorozatban szereplő kismamák egy része elrettentő példának is beillene. Volt olyan szereplő, aki nem védekezett, majd a kislánya születése után nem sokkal kiderült, hogy ismét gyermeket vár, mert nem gondolta, hogy újra teherbe eshet… Más szexbotrányba keveredett, és elvárta az anyjától, hogy őt és unokáját is eltartsa, míg ő bulizni jár munkakeresés helyett. Amber Portwoodot többször láttathattuk agresszíven viselkedni a gyermeke apjával, akivel tettlegességig fajultak a dolgok, és a nőt lecsukták családon belüli erőszakért, később pedig kábítószer birtoklás miatt.

Persze voltak pozitív példák is a műsorban. Ilyen volt például Maci Bookout, aki tizenhat évesen szülte meg kisfiát, akit, hiába volt mellette a párja, lényegében egyedül nevelt fel. A lány, amint megtehette, visszaült az iskolapadba, leérettségizett, majd főiskolára ment. Elmondása szerint szerette volna bebizonyítani, hogy igenis fel lehet nevelni egy gyereket egyedül, támogatás nélkül, tinimamiként.

Catelynn Lowell belátta, hogy nem tudja megteremteni azokat a feltételeket, amik egy gyermek felneveléséhez szükségesek, így az abortusz helyett inkább az örökbeadást választotta. A döntést nagyon nehezen hozta meg, hiszen sem az ő, sem párjának szülei nem támogatták az örökbeadást. Catelynn szinte állandó résztvevője a műsornak, a nyílt örökbeadásnak köszönhetően pedig folyamatosan tudnak arról, hogyan cseperedik a kislányuk. Az ő szerelmük Tylerrel kibírta ezt a próbát és azóta is együtt vannak.

A hazánkban igen kedvelt reality, a Tinimamik eddig öt évadot élt meg, és jelenleg is fut az MTV Hungaryn.