Titokzatos magzatvíz

Kilenc hónapig ebben ringatózik magzatunk. Mire jó? Miből van? Milyen lehet az íze? Miért baj, ha sok, vagy ha kevés van belőle?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. szeptember 25. Gyarmati Orsolya
Kilenc hónapig ebben ringatózik magzatunk. Mire jó? Miből van? Milyen lehet az íze? Miért baj, ha sok, vagy ha kevés van belőle?


A magzatvíz állandó hőmérsékletet és védelmet biztosít a fejlődő magzat számára szinte a kezdetektől egészen a megszületésig. Milyen csodálatos lehet ott lebegni a gyöngyházszínű, áttetsző, biztonságos meleg félhomályban! A magzatvíz már a korai embriókorban is jelen van, ekkor még zömében az anyai vérplazmából szűrődik ki, majd, egy idő múlva a magzat veséje is részt vesz termelésében. A magzatvíz szerepet játszik az anyagcsere alakulásában és a tüdők fejlődésében. Ahogy növekszik a baba és a méh, úgy nő a magzatvíz mennyisége, majd szülés előtt kissé csökken. A szülés kiírt időpontja körüli időszakban 800 – 1000 milliliterre tehető. Meglepő, hogy a magzatvíz 3-4 óránként kicserélődik, így, ha valamilyen zavar támad a folyamatban, gyorsan növekszik vagy csökken a mennyiség.

Miért baj, ha túl sok?
Túl sok magzatvíz esetén a pocak és az anya súlya gyorsan növekszik, a has feszül, nehézlégzés alakulhat ki. A túl sok magzatvíz – orvosi szakszóval polihidramnion – különböző problémák jele lehet. Az anyai cukorbetegség, szifilisz fertőzöttség vagy toxoplazma fertőzés túl sok magzatvíz termelődését okozza. A kelleténél több magzatvíz Rh izoimmunizációt is jelezhet: amikor az Rh-negatív vércsoportú anyának második Rh-pozitív magzata növekszik a méhében, és nem kapott az előző szülés után ellenanyagot.
Túl sok lesz a magzatvíz, ha a babánál bélelzáródás keletkezik, ha kromoszóma-rendellenesség áll fenn (pl. Down-szindróma). Az átlagosnál több magzatvíz már a várandósság elején kimutatható, így további vizsgálatok nyújthatnak teljesebb képet a magzatról és a kismama állapotáról.