Tíz év börtön jár a béranyaságért – Thaiföldön

Megszavazta a thaiföldi törvényhozás azt a törvényt, amely büntetni rendeli a fizetett béranyaságot, és megtiltja külföldieknek a béranyafogadást - tájékoztatott a parlament egyik tagja pénteken.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
béranyaság
2015. február 25. Paulik András

Megszavazta a thaiföldi törvényhozás azt a törvényt, amely büntetni rendeli a fizetett béranyaságot, és megtiltja külföldieknek a béranyafogadást – tájékoztatott a parlament egyik tagja pénteken.


A törvényt azzal a céllal szavazták meg, hogy véget vessenek Thaiföld “béranya-kereskedelmi központ” szerepének, más szóval “a világ méhe” elnevezésnek – mondta Vanlop Tangkananurak thai törvényhozó.

A rendelet megtiltja külföldieknek béranyák megbízását, kivéve akkor, ha a béranya saját rokonai gyerekét hordja ki, illetve ha a béranya-szolgáltatást igénybe venni kívánó külföldi pár legalább egyike thai nemzetiségű. A törvény kiköti továbbá, hogy a gyermeket kihordó nő is csak thai nemzetiségű és huszonöt év feletti lehet.

Az intézkedést a tavalyi év több botránya előzte meg. 2014 augusztusában a thaiföldi rendőrség kilenc, béranyától született gyermeket és dadáikat, valamint egy terhes nőt talált egy bangkoki lakásban. Az eset után DNS-vizsgálatokkal bizonyították, hogy a gyermekek biológiai apja egy akkor még 24 éves japán üzletember, aki Japán sajtóértesülések szerint egy japán távközlési óriáscég tulajdonosának fia. Később kiderült, hogy a férfi legalább 12 gyermeket nemzett Thaiföldön, továbbá feltételezhetően még négy, szintén anyagi juttatás ellenében fogant, jelenleg Kambodzsában tartózkodó gyermeknek is ő az apja.

2013 decemberében egy akkor 21 éves thaiföldi nő, Pattharamon Csambua ikerpárt szült egy ausztrál pár megrendelésére, de a Down-kóros kisfiút a család nem vette magához, csak az egészséges kislányt. Miután a történet nyilvánosságra került, a Down-kóros Gammy szívműtétjére és további gyógykezelésére egy ausztrál jótékonysági alapítvány több mint 200 ezer ausztrál dollárt (44 millió forint) gyűjtött össze. 2014 augusztusában a fiatal béranya kijelentette: vissza szeretné kapni a kislányt, miután nyilvánosságra került, hogy 1998-ban az ausztrál apát pedofília miatt elítélték.