Tizenhat hónap egy gyermek életéért?

A jelenlegi tíz-húsz éves büntetés helyett jó magaviselet esetén akár 16 hónap után szabadulhatna az az anya, aki meggyilkolja újszülött gyermekét – ezt szeretné elérni Szabó Tímea, az Együtt–PM társelnöke, a baloldali összefogás országos listájának ötödik helyezettje.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
börtön
2014. február 28. Gyarmati Orsolya

A jelenlegi tíz-húsz éves büntetés helyett jó magaviselet esetén akár 16 hónap után szabadulhatna az az anya, aki meggyilkolja újszülött gyermekét – ezt szeretné elérni Szabó Tímea, az Együtt–PM társelnöke, a baloldali összefogás országos listájának ötödik helyezettje. Szabó szerint az újszülött meggyilkolása nem hasonlítható a hidegvérű emberölésekhez. Az újszülöttgyilkosságok megelőzéséért küzdő, a krízishelyzetben lévő várandós anyákat segítő Gólyahír Egyesület elfogadhatatlannak tartja azt az elvet, amely szerint egy baba élete kevesebbet ér, mint bármely másik emberé.


Erős felindulásban elkövetett emberölésnek minősítené az újszülött gyermek szülés alatti vagy közvetlenül szülés utáni meggyilkolását, és töredékére csökkentené a bűncselekmény büntetési tételét Szabó Tímea, az Együtt–PM társelnöke, a baloldali összefogás országos listájának ötödik helyén álló politikus. Szabó Tímea az erre vonatkozó törvényjavaslatot két és fél hónappal ezelőtt nyújtotta be az Országgyűlésnek. Magyarázatképpen mindössze annyit írt, indokolt az újszülött megölése privilegizált alakzatának visszaállítása.

Ma a büntető törvénykönyv minősített emberölésnek nevezi az újszülött gyermek meggyilkolását, és a 14. életévét be nem töltött gyermek sérelmére elkövetett emberölések közé sorolja, amelynek büntetési tétele tíz évtől húsz évig terjedhet. Ezzel szemben Szabó Tímea azt szeretné, ha csak két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntetendő az újszülött meggyilkolása.

Ez azt jelenti, hogy a minimális büntetés kiszabásakor – figyelembe véve a feltételes szabadságra bocsátás feltételeit – jó magaviselet esetén akár 16 hónap után szabadulhatna a gyermekét meggyilkoló anya. Ennek értelmében az újszülöttjüket meggyilkoló anyák még az emberölés alapeseténél is enyhébb büntetést kapnának, hiszen utóbbi büntetési tétele 5–10 évig terjedő szabadságvesztés.

Az erős felindulásban elkövetett emberölés büntetőjogi kategória egyébként a jogszabályi definíció szerint olyan esetet takar, amikor valaki mást méltányolható okból származó erős felindulásában megöl. A Magyar Nemzet érdeklődött arról, hogy a csecsemőgyilkosságokra vonatkozó enyhítési tétel benne van-e az összefogás választási programjában, illetve arról is, hogy pontosan mit tart a képviselőnő egy újszülött meggyilkolása esetén olyan „méltányolható oknak”, amelyből erős felindulás származhat, Szabó azonban nem volt hajlandó beszélni saját javaslatáról, és még a kérdéseinket sem hallgatta meg. Annyit közölt csupán, hogy már mindent elmondott ezzel a témával kapcsolatban, amit szeretett volna.