Több ezer fa a gyermekekért – az országos akció idén is népszerű volt

Idén már 13 megye 84 településén élők ültettek őshonos facsemetéket a Gemenc Zrt. mozgalmának jóvoltából. A „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!” akcióhoz folyamatosan csatlakoztak a települési önkormányzatok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. december 15. Szaurella

Idén már 13 megye 84 településén élők ültettek őshonos facsemetéket a Gemenc Zrt. mozgalmának jóvoltából. A „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!” akcióhoz folyamatosan csatlakoztak a települési önkormányzatok. 

Idén közel kétezer, a mozgalom indítása óta több mint nyolcezer facsemetét ültettek már el. A gemenci erdőgazdaság számára fontos, hogy a felnövő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, az erdőhöz, ezáltal természeti környezetük védelméhez. Kiemelkedő cél az is, hogy a gyermekek nemzettudata, lokálpatriotizmusa, szülőhelyük megbecsülése, szeretete erősödjön. Mindemellett a Gemenc Zrt. mozgalmával a kedvezőtlen klímaváltozás hatásának mérséklésére is felhívja a figyelmet. Az erdőgazdaság akciója továbbra is nyitott, várja újabb települések jelentkezését.

A Gemenc Zrt. 2009. október 14-én indította el mozgalmát Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban, ahol a kapcsolódó települések képviselői ünnepélyesen aláírták a csatlakozási megállapodást. Azóta már összesen 13 megye (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Vas, Veszprém, Zala) 84 települése kapcsolódott a kezdeményezéshez.

Az erdőgazdaság minden esetben a települések tájegységének megfelelő őshonos csemetéket adományoz, melyek a helyi talajviszonyoknak is megfelelnek. Idén főleg kocsányos tölgy, kislevelű hárs, magyar kőris és nyír csemetéket ültettek el. A jelentős aszály miatt a korábbi években adományozott csemeték 25%-a pusztult ki, melyet minden esetben pótolt az erdőgazdaság.

A települési önkormányzatokkal kötött együttműködési szerződés keretében a Gemenc Zrt. vállalta, hogy évente, a született gyermekek számának megfelelően, a szükséges facsemetéket térítésmentesen biztosítja, valamint a tavaszi, illetve az őszi ültetés során szakmai iránymutatást és felügyeletet nyújt az önkormányzatoknak.

A települési önkormányzatok az együttműködés során azt vállalták, hogy az éves tavaszi és őszi faültetési napot megszervezik, az ültetéshez a szerszámokat és a faültető személyzetet biztosítják (az erdőgazdaság javaslata szerint a facsemetét a szülők ültessék el), valamint az elültetett fákat ellátják névazonosítóval, illetve az akció indulásától folyamatosan gondoskodnak az „AZ ÉN FÁM” kataszter megnyitásáról és vezetéséről. Az önkormányzatok azt is vállalták, hogy az ültetéshez a település parkjaiban, terein, utcáin területet biztosítanak és az elültetett fák ápolását, gondozását megszervezik.

A Gemenc Zrt. szeretné, ha a három éve útjára indított faültetési akció elérné, hogy a felnövendő nemzedék érzelmileg is jobban kötődjön a fához, erdőhöz, ezáltal természeti környezetünk védelméhez. Fontos célként jelenik meg az is, hogy a gyermekek nemzettudata, lokálpatriotizmusuk, szülőhelyük megbecsülése, szeretete erősödjön. Az akció egyben elősegíti, hogy bővüljön a települések természetes környezetének védelmére irányuló tevékenység is.

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. mozgalmával a kedvezőtlen klímaváltozás hatásának mérséklésére hívja fel a figyelmet.