Több ezren vettek részt a lengyelországi életvédő meneteken

Ezrek vettek részt az életvédők azon menetein, amelyeket vasárnap 140 lengyelországi városban, köztük Varsóban is szerveztek, a legtöbb - rendőrségi adatok szerint mintegy 12 ezer - résztvevő az észak-lengyelországi Szczecinben gyűlt össze.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. május 03. Vajda Boglárka

Ezrek vettek részt az életvédők azon menetein, amelyeket vasárnap 140 lengyelországi városban, köztük Varsóban is szerveztek, a legtöbb – rendőrségi adatok szerint mintegy 12 ezer – résztvevő az észak-lengyelországi Szczecinben gyűlt össze.


A Lengyelországban hagyományossá vált tavaszi felvonulásokat az élet szentsége menetnek nevezték el, utalva II. János Pál pápa 1995-ben kiadott Az élet evangéliuma (Evangelium Vitae) című enciklikájára.
A Finnországból, Norvégiából, Németországból és Szlovákiából is érkező vendégek részvételével megtartott szczecini meneten a lengyel közszolgálati televízió szerint mindenekelőtt fiatalok és gyermekes családok voltak jelen.
A varsói menetet a két fővárosi egyházmegye székesegyházaiban bemutatott mise nyitotta meg, majd a Visztula folyó két partjáról induló menetek találkoztak, és együtt vonultak végig a varsói királyi vártól a belvárosban.
 
Gdanskban a radikális életvédők kisebb csoportja annak a tüntetésnek a közelében találta magát, amelyen mintegy ezren az abortusztilalom szigorítása ellen tiltakoztak. Míg az életvédők a Ne ölj, Az élet joga jelszavakat skandálták, a feminista tüntetés résztvevői A nő is ember, Az én testem – az én jogom feliratú transzparenseket vitték. A két csoportot rendőrségi kordon választotta el egymástól.
 
Az idei életvédő menetek előtt Lengyelországban eleven politikai és társadalmi vita bontakozott ki a magzat védelméről 1993 óta érvényben lévő törvény esetleges szigorításáról. A lengyel életvédő szervezetek egy része aláírásgyűjtést folytat a teljes abortusztilalmat tartalmazó törvénymódosítás támogatására. 
 
A törvény szerint a terhesség-megszakítás három esetben megengedett: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az életvédők megszüntetnék ezt a három kivételt. Azokban az esetekben viszont, amikor az anya életmentő kezelésre szorul, az orvosoknak továbbra is joguk lenne olyan gyógyítási módszerekhez is folyamodni, amelyek akár halálos következményekkel járnának a gyermek számára. A veszélyeztetett terhességből született beteg gyermekeket nevelő családok számára a javaslat nagyobb anyagi és szakértői támogatást nyújtana. 
 
A lengyel püspöki kar támogatja a teljes abortusztilalmat, de ellenzi az életvédők javaslatának azon pontját, amely lehetővé tenné a terhesség-megszakításon áteső nők megbüntetését.
 
(forrás:mti.hu)