Több pénzhez jutnak a családok

Mintegy 270 ezer család jut több pénzhez 2014 januárjától a családi adókedvezmény kibővítése révén - jelentette ki a Fidesz szóvivője szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten. Mint ismeretes, a javaslatot a KDNP kezdeményezte.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családi adókedvezmény
2013. augusztus 10. szabo.daniel

Mintegy 270 ezer család jut több pénzhez 2014 januárjától a családi adókedvezmény kibővítése révén – jelentette ki a Fidesz szóvivője szombaton sajtótájékoztatón, Budapesten. Mint ismeretes, a javaslatot a KDNP kezdeményezte.


Zsigó Róbert közölte: egy olyan család, amelyben két átlagos keresetű, vagyis bruttó 230 ezer forintnyi fizetéssel rendelkező szülő legalább három gyermeket nevel, havonta 38 760 forinttal több pénzhez jut. Ugyanakkor egy család annál jobban jár, minél több gyermeket nevel. Az állam összességében 50 milliárd forintnyi bevételről mond le a javukra – tette hozzá a politikus.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy 2011-től működik családi adórendszer Magyarországon, annak nyomán 180 milliárd forint többlethez jutott mintegy 900 ezer család adókedvezmény formájában.

A bővítés révén 270 ezer alacsony keresetű, három vagy több gyermeket nevelő, illetve egykeresős család, továbbá a gyermekeit egyedülállóként nevelő szülő az eddigieknél is több pénzhez jut. Azok ugyanis, akik a 16 százalékos személyi jövedelemadóból eddig nem tudták kimeríteni az adókedvezményt, a jövő évtől ezt megtehetik a 7 százalékos egészségbiztosítási járulék és a 10 százalékos nyugdíjjárulék terhére is.

Példaként említette, hogy egy egykeresős, három gyermeket nevelő család, amelyben a kereső 230 ezer forintnyi bruttó bérrel rendelkezik, havonta 38 726 forintnyi többletbevételhez jut. Egy olyan, négy gyermeket nevelő család esetében, ahol mindkét szülőnek átlagfizetése van, ez az összeg már plusz 59 ezer forint havonta – sorolta Zsigó Róbert.

Kiemelte, hogy ezek a családok 2010 előtt csak önmagukra számíthattak, hiszen a “Gyurcsány-Bajnai-kormányok egy szalmaszálat sem nyújtottak nekik”, a munka melletti gyermeknevelés számukra nem volt érték. Továbbá a sorozatos rezsiemelések, a magas adók és az esztelen devizahitelezés is ezeket a családokat hozta a legnehezebb helyzetbe.

Hangsúlyozta, a Fidesz ezzel szemben arra törekszik, hogy a munka mellett gyermekeket nevelő szülők még több megbecsülést kapjanak, mert a munkát, a családot és a gyermekeket tekinti minden döntése legfőbb iránytűjének.

A szóvivő hozzátette: ebben a helyzetben rendkívül veszélyesnek tartják a bukott baloldal szereplőinek hozzáállását, hogy Gyurcsány és Bajnai egyaránt a családi adókedvezmények szűkítését szorgalmazza, Gyurcsány Ferenc pedig egyenesen a családi adókedvezmény eltörléséről beszél. Ebbe a politikába a családok egyszer már majdnem belegebedtek – mondta Zsigó Róbert.