Több szoptatást védő törvényre lenne szükség az országokban!

A WHO, az UNICEF és a Nemzetközi Csecsemőtáplálási által kiadott új jelentés révén betekintést nyerhetünk a szoptatást védő és népszerűsítő nemzeti törvények jelenlegi állásába.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2016. június 01. Vajda Boglárka

A WHO, az UNICEF és a Nemzetközi Csecsemőtáplálási által kiadott új jelentés révén betekintést nyerhetünk a szoptatást védő és népszerűsítő nemzeti törvények jelenlegi állásába.


A jelentésben szereplő 194 országból 135 rendelkezik valamiféle jogi előírással Az anyatejet helyettesítő készítmények marketingjének nemzetközi kódexét, illetve az azt követő WHA határozatokat illetően. A legutóbbi, 2011-es jelentésben 103 országban volt ilyen jogszabály, tehát ez pozitív tendenciát mutat. Ugyanakkor csak 39 olyan ország van ma, ahol a teljes kódexet törvénybe foglalták, itt a 2011-es 37-hez képest csak minimális a javulás.

A WHO és az UNICEF szerint az lenne a fontos:

– a csecsemők életük első félévében kizárólag szopjanak
– a szoptatás folytatódjon két éves korig és tovább, megfelelő tápértékű és biztonságos ételek fogyasztása mellett.

Ennek megfelelően a WHO tagállamai elkötelezték magukat, hogy a globális táplálkozási célkitűzések egyikeként, a hat hónapig tartó kizárólagos szoptatás arányát 2025-ig legalább 50%-kal növeljék.

A Kódex arra szólítja fel az egyes országokat, hogy állítsák meg a szoptatás védelme érdekében az alábbi termékek félreértelmezhető marketingjét:
– az anyatej-helyettesítő termékek
– cumisüvegek
– cumik

A Kódex célja továbbá, hogy amennyiben az anyatej-helyettesítő tápszerek használata elkerülhetetlen, akkor biztosítani kell azok biztonságos alkalmazását.

A Kódex tiltja a tápszerek népszerűsítésének minden formáját

– a reklámokat
– az egészségügyi dolgozóknak szánt ajándékokat
– az ingyenes termékminták terjesztését is

Ezen túlmenően a címkéken nem szerepelhet olyan, táplálásra vagy egészségi állapotra vonatkozó utalás, beleértve a képeket is, ami idealizálja a tápszeres táplálást. A dobozon fel kell tüntetni a termék pontos használati utasítását, azt, hogy a szoptatás a tápszernél magasabb értékű táplálási mód, és felhívni a vevő figyelmét azokra a veszélyekre, amit a szoptatás elhagyása jelent.

A szoptatás mellett

Az új elemzések rámutatnak: ha világszerte sikerülne növelni a szoptatás arányát, az több, mint 820 000 öt év alatti gyermek és mintegy 20 000 anya életét menthetné meg évente. Ezenfelül évi 300 milliárd amerikai dollárral növekedne a globális gazdaság, azáltal, hogy a legalább 6 hónapos korig szoptatott babák jobb értelmi képességüknek köszönhetően, ennyivel többet keresnének. A szoptatás arányának növekedésével szignifikánsan csökkenne a családok és kormányok kiadása, amit többek között a tüdőgyulladás, a hasmenés és az asztma kezelésére fordítanak.

(forrás: szoptatasportal.hu)