Többé tilos a női test, és a szegény családok kihasználása

Az Európai Tanács elutasította a béranyaság gyakorlatát. Paola Binetti olasz képviselő szerint a politikusok célja az, hogy megfékezzék a béranyaságot, amely a gyermekek jogainak megsértése és a nők testének kihasználása.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyaság
2016. március 17. Csontos Dóra

Az Európai Tanács elutasította a béranyaság gyakorlatát. Paola Binetti olasz képviselő szerint a politikusok célja az, hogy megfékezzék a béranyaságot, amely a gyermekek jogainak megsértése és a nők testének kihasználása.


Az Európa Tanács társadalmi ügyek bizottsága március 15-én elvetette Petra de Sutter belga képviselőnő javaslatát, aki azt kérte 47 tagország kormányától, hogy folytassák az utat a béranyaság nemzetközi szabályozása terén. A javaslat szövege nem magát a béranyaságot, hanem annak bizonyos formáit akarta lehetővé tenni. Az elképzelés az volt, hogy csak a kereskedelmi célú béranyaságot ítéljék el, és csak azokat a formákat legalizálják, amelyeket nem pénz ellenében végeznek. De végül ez a változat sem került elfogadásra. Nicola Speranza, a Katolikus Családok Európai Föderációjának szóvívője szerint folytatni kell a harcot a béranyaság minden formája ellen.

Az, hogy csak egy szavazat volt a különbség a támogatók és az ellenzők között, azt bizonyítja, hogy eléggé megosztó a kérdés. A keresztény támogatók üdvözlik a kezdeményezést. Nicola Speranza, a Katolikus Családok Európai Föderációjának szóvívője a Vatikáni Rádiónak elmondta: nagyon elégedettek azzal, hogy a parlamenti eljárás legelső stádiumában elutasításra került a béranyaság gyakorlata. „Nincs egyhangú egyetértés a kérdésben. Ez aggodalomra adhat okot az európai állampolgárok nagy része számára. Másrészt viszont azt teszi szükségessé, hogy felhívjuk a veszélyre a közvélemény figyelmét, tájékoztassuk az állampolgárokat a problémáról és tudatosítsuk, hogy a béranyaság az emberi jogok megsértése.”

A változás folyamatban, de nem mindenki ért vele egyet

Több feminista mozgalom szervezett nemzetközi konferenciát, és tüntetéseket a törvénykezés ellen, de mind hiába, az Európai Tanács már a kezdet kezdetén elvetette a béranyaság legalizását a nők és gyermekek védelmében. Bár a mostani döntés nem sokat változtat a helyzet, az etikai döntés már megszületett, ami a többi érdekvédelmi szervezetnek erőt ad ahhoz, hogy ne adják fel a harcot. A változások már több országban folyamatban vannak, ilyen hely például India, ahol külföldi családok már nem folyamodhatnak ehhez a lehetőséghez, ezzel is korlátozva a pénzért vásárolt gyermekek születését, és a szegény családok kihasználását. Nem szabad hagyni, hogy a szegény családok és édesanyák a jobb élet reményében béranyaságot vállaljanak csak azért, hogy egy gazdag gyermektelen párt igényeit kielégítsék.

(via)