Tönkreteheti a gyerek fogát a cumisüveg?

Nem is sejtenénk, hogy ennyi helyről les ránk a veszély.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
cumisüveg hatásai
2016. június 18. Vajda Boglárka

Dr. Katia Jedeon, a Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet egyik vezető munkatársának nemrégiben kiadott tanulmánya szerint a biszfenol A (BpA) és a vinklozolin végérvényesen tönkre tehetik a gyermekek fogait.


Az elsőre talán semmitmondó BpA-ról nem árt, ha tudjuk, hogy ez a világ egyik legnagyobb mennyiségben előállított kemikáliája, legfőképpen polikarbonát műanyagok gyártásához használják. Felhasználása olyannyira elterjedt, hogy a cumisüvegek, palackok, ételhordók, műanyag tányérokon át, mikrohullámú készülékekben használt edények, vízvezeték csövek és számos háztartási eszköz, de esetenként néhány fogtömés is tartalmaz biszfenol A-t.

 
A BpA tudományos kutatások alapján felelőssé tehető rákos megbetegedésekért, cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, pajzsmirigy rendellenességekért, emellett születési rendellenességekért, az agyi fejlődés rendellenességeiért és viselkedési zavarokért. Vizsgálatok szerint a BpA már alacsony koncentrációban is magas kockázatot jelenthet.