További támogatások jöhetnek a család bővítésére

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a kormány most azon dolgozik, hogy az egygyerekes családokat abban segítsék, hogy legalább még egy gyermeket vállaljanak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családtámogatás
2014. október 18. Paulik András

Ötéves a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, a kívánt gyerekek megszületését támogató civil szervezet az évfordulót pénteken konferenciával ünnepelte Budapesten. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára az eseményen azt mondta, a kormány most azon dolgozik, hogy az egygyerekes családokat abban segítsék, hogy legalább még egy gyermeket vállaljanak.


Fűrész Tünde a Magyar Tudományos Akadémia épületében tartott rendezvényen emlékeztetett arra: a mozgalom alapítója, Kopp Mária orvos, a Népesedési Kerekasztal szervezője volt az első, aki megfogalmazta azt, hogy a kívánt és tervezett gyerekek megszületését kormányzati eszközökkel is támogatni kellene.

Jelezte, a kormány, miként a korábbi években, a mostani ciklusban is magáénak vallja ezt a szemléletet. Utalt arra, hogy a kormány a múlt héten is tárgyalt egy népesedésügyi csomagról, amelynek ugyanez a fő célja.

A helyettes államtitkár arról is beszélt, hogy a kormánynak az elmúlt négy évben számos olyan családpolitikai intézkedése volt, amely a Népesedési Kerekasztal vagy a mozgalom javaslatain alapult. Ezek között említette a családi adó- és járulékkedvezmény-rendszer – francia mintára történt – bevezetését, aminek köszönhetően az elmúlt négy évben 800 milliárd forint maradt a gyerekeket nevelő családoknál. Hozzátette: bíznak abban, hogy a támogatási rendszer tovább bővíthető.

A mozgalom által javasolt, a munka és a család összehangolása érdekében tett intézkedések között sorolta fel a gyed extrát, a kisgyermekes anyákat foglalkoztató munkáltatóknak biztosított adókedvezményt, a családbarát munkahely pályázatot, a diplomás gyedet, valamint a bölcsődei férőhelyek számának növelését, a családi napközik támogatását.

Azt mondta, a kormányzati és civil együttműködés hatására egyre több családban vállalnak több gyereket, egyre több a “három királyfi vagy királylány”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a kétgyerekesek aránya valamelyest csökkent, ezért a kormányzat most azon dolgozik, hogy az egygyermekes családok merjenek még egy gyermeket vállalni.

A mozgalmat 2009-ben Kopp Mária hívta életre, a civil szervezet elnevezése arra utal, hogy a népmesékben a harmadik királyfi menti meg az országot.

A mozgalmat azért indították, hogy annyi gyerek születhessen, ahányat a családalapító fiatalok terveznek; ennek érdekében a civil szervezet számos konkrét javaslatot terjesztett már a kormányok elé, ezek közül többet be is építettek a kormányzati családpolitikába. A szervezet indította el a Családbarát vállalat díjat is; ezt az elismerést azok a cégek nyerhetik el, amelyek vállalják, hogy elősegítik a családbarát szemlélet kialakítását, és ezt a szellemiséget beépítik a cég stratégiájába is.

A mozgalomnak sikerült elérnie azt is, hogy a korábbi Országgyűlés valamennyi frakciója nevében közös, ötpárti nyilatkozatot adtak ki, amelyben a politikusok vállalták, hogy támogatni fognak minden olyan családpolitikai intézkedést, amely a születésszám növekedését eredményezheti.

Felmérések szerint a fiatal párok két-három gyereket szeretnének, ám végül átlagosan mindössze 1,3 gyermek születik meg a kapcsolatokból.

A mozgalom egész napos konferenciáján, amelyen vándorbölcsőket is kisorsolnak, rész vett Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége is.

(MTI Fotó: Soós Lajos)