Tudja, hova tűnnek gyerekkori emlékeink? Eláruljuk!

Mindenkinek vannak élményei kiskorából, ám azok nagy részét idővel elfelejtjük. Kíváncsiak voltunk, miért, mikor és hogyan is történik a felejtés folyamata, ezért összeszedtük, a tudósok eddig mi mindent derítettek ki a gyerekkori amnéziáról. Íme.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. március 14. Gyarmati Orsolya

Mindenkinek vannak élményei kiskorából, ám azok nagy részét idővel elfelejtjük. Kíváncsiak voltunk, miért, mikor és hogyan is történik a felejtés folyamata, ezért összeszedtük, a tudósok eddig mi mindent derítettek ki a gyerekkori amnéziáról. Íme.


Tévhitek eloszlatva

A gyerekkori amnézia kifejezést a múlt század elején Sigmund Freud vezette be a köztudatba annak a sokakat foglalkoztató jelenségnek a meghatározására, hogy a 3-4 éves korunk előtt történt eseményeket képtelenek vagyunk előhívni, illetve hogy hétéves korunk előttről csak halvány emlékképeink vannak. Azóta vizsgálatok sora készült, hogy kiderüljön, agyunk valahol mégis tárolja-e legkorábbi emlékeinket vagy azok valóban végleg elvesznek.

Freud meggyőződése az volt, hogy ezeket (is) valamilyen szexuális trauma miatt nyomjuk el, míg a modernebb felfogású szakemberek az 1980-as évekig azon az állásponton voltak, hogy csecsemő- és kisgyeremekkorban agyunk még nem elég fejlett (kognitív képességek szempontjából) ahhoz, hogy létrehozzon bármilyen emléket, ami nyomot hagyhatna.

1987-ben aztán az Emory Egyetem pszichológusa, Robyn Fivush és munkatársai örökre eloszlatták ezt a tévhitet azzal, hogy bebizonyították, a két és fél éves gyerekek hathónapos korukból is fel tudnak idézni részleteket. De akkor később mégis hova tűnnek ezek az emlékképek? A legtöbb felnőtt egyszerűen azzal magyarázza a felejtést, hogy kiskora óta túl hosszú idő telt el ahhoz, hogy bármire emlékezni tudjon, ám ez nem teljesen így van,

mivel……már gyerekként elveszítjük a legkorábbi emlékeinket

A kutatók sokáig úgy hitték, hogy a 3-4 éves kor alatti gyerekeknek nincs meg a kognitív és nyelvi képessége az emlékek kialakítására (a legtöbb felejtésvizsgálat ráadásul felnőttek bevonásával készült), így az első emlékek nemhogy idővel elvesznek, de agyunk soha nem is tárolja el azokat. A Newfoundlandi Memorial Egyetem professzora, Carole Peterson és kollégái azonban azt találták, hogy a kisgyerekek számos korábbi élményüket képesek voltak részletesen előhívni, és azokat 4 és 7 éves kor között veszítik el. „Egyértelművé vált, hogy a gyerekkori emlékek elhalványulására adott eddigi magyarázok helytelenek, hiszen a kisgyerekeknek megvan a kognitív, a nyelvi és az emlékezőképessége is ahhoz, hogy megtörtént múltbeli eseményekről beszámoljanak” – írja Peterson a a Psychology Press című szaklapban megjelent tanulmányában.