Tudtad, hogy a saját porszívóddal mérgezed magad?

Mérgező porral telíthetik a lakás levegőjét azok az olcsó porszívók, amelyek átengedik a felszívott por egy részét – különösen a nagyon apró, mérgező hatású részecskéket –, telefújva velük a lakást.  Teszten a porszívók kétharmada elbukott.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. április 06. Csontos Dóra

Mérgező porral telíthetik a lakás levegőjét azok az olcsó porszívók, amelyek átengedik a felszívott por egy részét – különösen a nagyon apró, mérgező hatású részecskéket –, telefújva velük a lakást.  Teszten a porszívók kétharmada elbukott.


Mielőtt belefogunk a tavaszi nagytakarításba – vagy előtte egy szuper porszívó vásárlását terveznénk érdemes elolvasni a Levegő Munkacsoport legújabb kutatását, amiből kiderül, hogy takarításánál a hagyományos porszívók kétharmada megbukott míg a robotporszívók tökéletes teljesítményt nyújtottak.

Rendkívül szennyezett iskolai tornatermekből és óvodákból származó minta szerint kiemelkedő volt az ólom és a hormonkárosító ftalátok mennyisége. 10-ből négy helyszínen találtak rákkeltő mintákat.  „A  legnagyobb  kockázatot  a  tornateremben  mért  ólomkoncentráció  (994  mg/kg) elentheti, melyből akár a tolerálható napi bevitel (TDI) közel háromszorosa is bejuthat egy 20 kilogramm súlyú gyermek szervezetébe. Az  ólom sejt-és  idegméreg, a szervezet magasabb ólomkoncentrációja az  intelligencia csökkenésével jár. A brómozott égésgátlók befolyásolhatják a hormonrendszert, korai pubertást okozhatnak és károsítják a férfiak szaporodási képességét. Különösen gyermekek egészségét károsítja a szervezetbe a porral jutó szennyezés, akár leukémiát is okozhat, ezt több tanulmány is kimutatta.” – derült ki a Levegő Munkacsoport 2012-es vizsgálatából.

Hogyan válasszunk jó porszívót?

A felmérésből kiderült, hogy nem az ár határozza meg a jó légszűrést, de az biztos, hogy 18 ezer forint alatt az összes véletlenszerűen kiválasztott mindennapos használatban lévő gépek elbuktak, de olyan 250 ezres is akadt, ami munkavégzés közben a méreganyagok másfélszeresét juttatta vissza a levegőbe. A vizsgált 21 termék nem ad megnyugvásra okot, ezért a szakértők javasolják az alapos felmosást takarításkor.

„Megdöbbentő volt, hogy az óvodában használt mindkét porszívó használata közben több mint duplájára emelkedett a részecskeszám. A vizsgálatban egy 50 000 forintos vizes porszívó is részt vett, ez is átereszti a port.” Ha most vásárolnánk egy új gépet akkor érdemes befektetni egy jó robotporszívóba, ugyanis mind a 10 vizsgált termék átment a teszten.

Hogyan védjük meg magunkat?

  1. Vásároljunk robotporszívót! Több szempontból is jól járunk ezzel az eszközzel: az első az, hogy keveset fogyaszt, ráadásul nem engedi vissza a méreganyagokat a levegőbe.
  2. Szellőztessünk sokat! Napi fél óra csökkenti a méreganyagok koncentrációját a lakásban.
  3. Válasszunk energiatakarékos porszívót!

(via)