Túl sok a császármetszéses szülés?

Meglepően nagyot nőtt a császármetszéssel végrehajtott szülések száma a magyar kórházakban. Egyes fővárosi szülészeteken minden második baba művi beavatkozással jön a világra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2016. február 12. Csontos Dóra

Meglepően nagyot nőtt a császármetszéssel végrehajtott szülések száma a magyar kórházakban. Egyes fővárosi szülészeteken minden második baba művi beavatkozással jön a világra.


Az egész Európai Unióban nő a császármetszések száma. Igaz nagyok a különbségek, mert míg Cipruson az összes gyermek 52 százaléka, addig Svédországban csak 17 százalékuk születik így – foglalata össze a londoni City University kutatását az index.hu. A probléma az a császármetszéssel, hogy kényelemből jóval többször alkalmazzák, mint ahányszor indokolt lenne. És ez így lehet Magyarországon is, ahol két év alatt az összes szülésen belül 36-ról 39 százalékra nőtt a császármetszéses esetek aránya.

A portál által készített statisztikai összesítés szerint a magyar kórházak közül a Honvéd kórház (Magyar Honvédség Egészségügyi Központ) vezet, ahol a szülések 55 százaléka igényel sebészeti beavatkozást, de magas a császár aránya a Semmelweis Egyetem szakellátásában és a Péterfy Sándor utcai kórházban is. Vidéken Esztergomban és a szegedi egyetemi kórházban sok a császármetszés, de általánosságban elmondható, hogy a fővárosi intézményekben többször választják ezt, mint a természetes lefolyású szülést. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adatai alapján vizsgált kórházak közül a legkevesebb ilyen eset Kazincbarcikán (11 százalék) és Kisvárdán (22 százalék) történik.

A szakemberek azt mondják, hogy egyes kórházak eleve magasabb kockázatú eseteket látnak el, így nagyobb a császáros szülés valószínűsége. Ahol nagyon sok a szülés, ott a hosszas vajúdás miatt egyszerűen nem tarthatják fenn akár napokig a szülőszobát, ezért döntenek a mesterséges beavatkozás mellett. Ugyanakkor az is kiderült, hogy az OEP többet fizet, majdnem 100 ezer forinttal.

Igaz ugyanakkor az is, hogy ha egy anya egyszer már császárral szült, sok szülészorvos kockázatosnak tartja, hogy a második gyereket hagyományos módon hozza a világra. Emellett pedig az is fontos szempont, hogy noha a császármetszés elvileg nem divat, vagy kedv kérdése, mégis sok nő kéri kifejezetten a programozott császáros szülést, amikor előre meghatározott időpontban hozhatja világra gyermekét, még akkor is, ha minden szakember felhívja a figyelmet, hogy erősen vitatottak ennek előnyei. A magyar szakemberek a császármetszések indokolható arányát 17-19 százalék közé becsülik a nemzetközi orvosi statisztikák alapján.


Biztos vannak, akik most azt mondják magukban, hogy nem mindegy, hogy szülök? Az én testem, az én döntésem. Természetesen így van, a te tested, a te döntésed. A döntésed viszont meghatározhatja egy másik emberi lény későbbi életét. Minden döntésünknek következménye van, és miután megfogant bennünk egy élet már nemcsak önmagunk felett rendelkezünk. Azok, akik csak kedvtelésből szülnek császárral, mert mondjuk nekik így kényelmesebb és kiszámíthatóbb azokat felvilágosítanánk, hogy egy gyermek életében nincs olyan, hogy kiszámítható. Nagyon sok ellenérv szól a programozott császárok ellen. Nem véletlenül. Ha egy kisbaba idő előtt születik meg (mielőtt ő maga úgy nem határozna, hogy “na, akkor én most jövök!”) az az egész életére kihathat. Pszichológusok szerint ezek a gyermekek nem találják a helyüket a világban és csak sodródnak az árral idősebb korukban.

A császármetszésnek amúgy is vannak hátrányai, amiről sokan hallgatnak: az első napon nem szabad felkelni, előbb alakul ki depresszió a császárral szült kismamáknál, marad egy sebhely, ami elfertőződhet, és a későbbi gyermekvállalásnál szinte garantált, hogy újra vágni kell.

Megéri csak azért, hogy hamarabb túlessünk az egészen? A műtét miatt beadott gyógyszerekről nem tudni, hogy milyen hatással vannak a babára, aki még a pocakban van. Fájdalommentes lesz így? Ugyan már! Annyi a különbség, hogy máshol fog fájni és sokkal hosszabb ideig.

Anya vagy. A döntés a tiéd! Melyiket választod? A saját magad kényelmét vagy a gyermekedét?