Túlsúlyos vagyok, de szeretnék anya lenni!

Egypár pluszkiló nem állhat az utadba, ha kisbabát szeretnél. De mi a helyzet akkor, ha sok van belőlük? A súlyproblémákkal küzdő nők helyzete nem egyszerű ugyan, de nem is kilátástalan.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2014. május 16. Gyarmati Orsolya

Egypár pluszkiló nem állhat az utadba, ha kisbabát szeretnél. De mi a helyzet akkor, ha sok van belőlük? A súlyproblémákkal küzdő nők helyzete nem egyszerű ugyan, de nem is kilátástalan.


Van itt köztetek, aki túlsúlyos, és mégis terhes lett? Mit csináljak, hogy ne hízzak tovább a terhesség alatt? Túlsúllyal nehezebb lesz teherbe esni? Okozott valakinek problémát a túlsúlya a várandósság idején?” Az internetes fórumokon számos hasonló bejegyzéssel találkozhatunk, ami egyáltalán nem meglepő a népbetegségnek számító elhízás korában. Magyarországon a felnőtt lakosság több mint fele, 54 százaléka küzd kisebb-nagyobb túlsúllyal, közülük is 30 százalék rendelkezik 30 feletti testtömegindexszel, vagyis az elhízott, illetve a súlyosan elhízott kategóriába esik. Mivel a jelenség világszerte terjedőben van, számolnunk kell azzal, hogy a jövő generáció minden eddiginél több túlsúlyos nővel fog találkozni, akik szeretnének anyává válni. Dr. Olawuyi Sámuel szülész-nőgyógyász kalauzolt el minket a túlsúlyos kismamák kockázatokkal teli világába, a teherbe esésétől egészen a szülőszobáig.

Ki számít túlsúlyosnak?

A hivatalos, orvosok által is használt mérőszám a túlsúlyosság megítélésekor a testtömegindex, angol nevén BMI. Ezt te is kiszámolhatod magadnak otthon: kilogrammban vett testsúlyodat oszd el méterben vett magasságod négyzetével.

  • 15 alatt – kórosan sovány
  • 15-18,5 – sovány
  • 18,5-24,9 – normál
  • 25-29,9 – túlsúlyos
  • 30-34,9 – elhízott
  • 35 felett – súlyosan elhízott

A hormonok játéka

Bár szerencsére vannak kivételes esetek, a túlsúlyos és elhízott nők nagy részénél már a teherbe esés is akadályokba ütközik. A zsírszövet ugyanis hormonokat termel – minél nagyobb a pluszsúly, annál többet. Ennek következtében a hormonháztartás, vele együtt pedig a menstruációs ciklus is felborul. Nem ritka, hogy az elhízott nők menstruációja akár több hónapig is kimarad, rendszertelenné válik, csökken a peteérések száma, ami a természetes és mesterséges teherbe esés esélyét is nagymértékben rontja. “Jelentős túlsúly esetén nem csak a fogantatással lehet gond, az elhízott nőket ugyanis jobban fenyegeti a spontán vetélés” – hívja fel a figyelmet dr. Olawuyi Sámuel. Egy 2009-es amerikai tanulmány szintén bebizonyította, hogy a 30-34,9 BMI-értékkel rendelkező nőknek 28 százalékkal kisebb az esélyük a teherbe esésre, mint normál testtömegindexű társaiknak. Szerencsére a folyamat – amennyiben az elhízásnak nincsenek szervi okai – visszafordítható, hiszen már 5 százalékos testsúlycsökkenés számottevően javíthatja a fogamzóképességet.