Úgy látszik mégsem olyan rossz Magyarországon gyermeknek lenni?

Probléma van itt, probléma van ott... Probléma mindenhol van, de az a fontos, hogy mennyire igyekszünk ezeket helyrehozni. Úgy látszik a kormány családbarát intézkedése valóban működik, mert nőtt a bőlcsödei férőhelyek száma, és úgy látszik, hogy a gyermekek valóban gyerekek tudnak maradni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bölcsi
2016. április 20. Csontos Dóra

Probléma van itt, probléma van ott… Probléma mindenhol van, de az a fontos, hogy mennyire igyekszünk ezeket helyrehozni. Úgy látszik a kormány családbarát intézkedése valóban működik, mert nőtt a bőlcsödei férőhelyek száma, és úgy látszik, hogy a gyermekek valóban gyerekek tudnak maradni.


Egyre több a bölcsődei férőhely az országban

A bölcsődei férőhelyek száma a 2000-es években nagyon alacsony volt, viszont 2014-re ezt sikerült a kormánynak stabilizálni, ráadásul az ígéretek szerint 2017-re tízezerrel több bölcsődei férőhelyet hoznak létre. Novák Katalin családügyi államtitkár szerint az ágazat jelentős fejlődés előtt áll, a jogszabályok szerint ugyanis ha egy településen már öt szülő igényli a bölcsődei elhelyezést, akkor létre kell hozni az intézményt.

Béremelésre is számíthatnak a középfokú végzettséggel rendelkező dolgozók

Az államtitkár arra is ígéretet tett, hogy 2017 januárjától két számjegyű béremelésre számíthatnak a középfokú végzettségűek, ennek hatására egyre többen iratkoztak be felsőoktatási intézményekbe.  A Kossuth Rádió reggeli műsorában Acsainé Végvári Katalin elmondta: motiválja a bölcsődei dolgozókat a bérrendezés terve, így egyre több lesz a diplomás gyermekgondozók száma az országban.


Többet olvasnak a magyar gyerekek?

Igazán boldoggá tett minket az MTI által közzétett felmérés, miszerint egyre több fogy a gyermek-és ifjúsági könyvekből. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek kezdenek ráunni a TV-re, és kezdik újra megszeretni az olvasást, aminek köztudottan számtalan jótékony hatása van. A meseolvasás segít megérteni a gyermekek körül történteket, és segíti a memória valamint a fantázia fejlődését.

Hogy ez miért jó?

Azok a gyermekek, akik sokat olvastak kicsiként felnőtt korukban sokkal kreatívabbak lesznek, és könnyebben feloldják majd a bennük lévő feszültséget. A meseolvasásnak köszönhetően fejlődik az alkalmazkodó készségük. A piciknek felolvasott mese, vagy egy tiniként olvasott jó regénynek jelentős szerepe van a gyerekek értelmi és érzelmi fejlődésében, mert viselkedési mintákat nyújt számukra.