Új szempont a drog- és alkoholstratégiához a meddőség kérdése

A rendszeres dohányzás, alkohol és drogfogyasztás, valamint a sportfüggőség és az elektronikus készülékek használata is negatívan befolyásolhatja a nők és a férfiak termékenységi képességét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. április 27. Csontos Dóra

A rendszeres dohányzás, alkohol és drogfogyasztás, valamint a sportfüggőség és az elektronikus készülékek használata is negatívan befolyásolhatja a nők és a férfiak termékenységi képességét.


Magyarországon nagyjából kilencven Kábítószer Egyeztető Fórum működik, amelyek szellemi hátterét a Nemzeti drogstratégia adja. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által április 26-án Érdre szervezett nemzetközi konferencián részt vett Prof. Dr. Ősapay György, az MTA doktora, gyógyszerkutató, aki munkájának jelentős részét az Egyesült Államokban végzi. A szakember új szempontokat is ismertetett mind a hazai drog, mind az alkoholstratégia, de általában a szenvedélybetegségek megközelítése tekintetében.

A függőségek megelőzésével foglalkozó szakemberek eddig elsősorban azt vizsgálták, hogy a különböző dependenciák milyen hatással vannak a női termékenységre, a magzat és a született baba egészségére. Sokkal kevesebb kutatás foglalkozott eddig a dependenciáknak a férfiak termékenyítő képességre gyakorolt hatásával. Dr. Ősapay György az előadásában amerikai és európai kutatásokkal támasztotta alá, hogy a rendszeres dohányzás, alkohol és drogfogyasztás, valamint a sportfüggőség és az elektronikus készülékek használata hogyan befolyásolhatja a nők és a férfiak fertilitási képességét. Többnyire mindenki tisztában van azzal, hogy a különböző élvezeti szerek és káros szokások, hogyan hatnak a várandósság idején a méhmagzatra, de a férfi függők nem számolnak annak veszélyével, hogy a várva várt gyermekáldás esetleg az ő hibájukból nem következik be.

Miközben mindenki tisztában van azzal, hogy a különböző élvezeti szerek és káros szokások, hogyan hatnak a várandósság idején a méhmagzatra, a férfi függők nem számolnak annak veszélyével, hogy a várva vált gyermekáldás esetleg az ő hibájukból nem következik be. Megszokott, hogy a nők tudatosan készülnek az állapotosságra, a dohányosok hónapokkal a kívánt terhesség bekövetkezte előtt leteszik a cigarettát, a drogfogyasztás jó esetben fel sem merül, de még a koccintás is csak nagy ritkán, társaságban lehetséges. A túlzott sportolást nem mindig adják fel a leendő anyák, de, ha korábban roboráló szereket használtak, ezzel könnyen felhagynak, ehelyett „babavitaminokat” szednek.

De hogyan állnak a leendő apák e kérdéshez?

Megszokott, hogy a nők többsége tudatosan készül az állapotosságra, a dohányosok egy része hónapokkal a kívánt terhesség bekövetkezte előtt le is teszi a cigarettát. Dr. Papp György urológus professzor kutatásait idézve dr. Ősapay elmondta, hogy legalább háromnegyed évvel a fogamzás előtt mindenképp javasolt a dohányzás abbahagyása, hogy érezhetően javuljanak a spermakép mutatói. Hozzátette a nők dohányzását illetően, hogy a terhesség alatt a cigarettafüst a magzat DNS-einek környezetét annyira módosítja (metilációs mintázat), hogy az anya dohányzása akár 5 év múlva is 81%-os biztonsággal kimutatható a gyermek véréből. A dohányos nők egyébként 60%-kal nagyobb arányban lehetnek meddők, mint a nemdohányosok, náluk a méhen kívüli terhesség is háromszor gyakoribb az átlaghoz viszonyítva. Dohányosok esetében a mesterséges megtermékenyítések (IVF) során az élve születés eredményessége 34%-kal alacsonyabb, a vetélés kockázata pedig 30%-kal magasabb.

A drogfogyasztás általában fel sem merül babatervezők eseteiben, viszont a nem tervezett fogamzások sorában előfordul. Ezek az esetek elsősorban a terhesség kimenetelét és a baba egészségét érintik. Fokozódik a koraszülés, a neonatális mortalitás esélye, a teratogén elváltozások valószínűsége.

Az alkoholfogyasztás kérdésében Ősapay doktor kijelentette, hogy nincs olyan kis mennyiségű alkohol, amelyet biztonságosan egy terhes nő elfogyaszthat. Ennek ellenére a terhes nők jelentős százaléka fogyaszt heti több egység (egység=1 pohár bor) alkoholt. Amerikában a terhes nők 30%-a fogyaszt heti 2 egységnyi alkoholt. A napi több, mint 6 egység alkoholfogyasztás súlyos magzati alkohol-szindrómához vezet.  Az így született személy egészségi ellátása élete során nagy terhet jelent az egészségügyre, Amerikában 2 millió dollár per fő. A férfiak megtermékenyítő készségét az alkohol jelentősen rontja, csökkenti a spermiumszámot és a spermaminőséget.

A túlzott sportolást sem mindig adják fel a leendő anyák és apák. Ha korábban roboráló szereket használtak, ezekkel legalább könnyen felhagynak és “babavitaminokat” szednek a nők. De hogyan állnak a kérdéshez a leendő apák? A túlzásba vitt, megerőltető, mániákus  sportolás energiákat von el a spermiumok termelésétől, különösen, ha izomfejlesztőket és forró szaunát alkalmaznak. Alig van valóban hatékony férfivitamin ilyenkor a spermakép javítására. A csak vitamin-tartalmúaknál sokkal előnyösebb az olyan készítmény, amely specifikus növényi hatóanyagot is tartalmaz, amelyet pont a spermakép javítására terveztek és amelynek hatását klinikai vizsgálatok igazolták – mondta a meddőségi kérdésekkel foglalkozó szakember.