Új trend: ne fürdesd meg a kisbabádat születés után!

Egyre több kismama dönt úgy, hogy születés után napokig nem fürdeti meg a kisbabáját. Sok orvos egyetért az új trenddel.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. január 19. Gyarmati Orsolya

Egyre több kismama dönt úgy, hogy születés után napokig nem fürdeti meg a kisbabáját. Sok orvos egyetért az új trenddel.


 

A dolog lényege, hogy a fürdés halogatásával sokkal tovább sikerül megőrizni azt a fehér, viaszos réteget, amely a baba bőrét védi az anyaméhben, és születéskor is rajta van a kicsin. 

Az ún. vernix (a védőréteg) a kilenc hónap alatt védi a babát, és a szülőcsatornán való áthaladást is megkönnyíti. Ha születés után ez a réteg még egy kicsit rajtamaradhat a baba bőrén, az megvédi a kórokozóktól, melegebben tartja és a nedvességtartalmának egészséges szintjéhez is jelentősen hozzájárul. 

A vernix védőhatása párhuzmba állítható a késleltetett köldökzsinór-elvágással, ami ugyancsak számtalan előnyhöz juttatja az újszülötteket. Az Egészségügyi Világszervezet szerint is várhat az első fürdés, sőt, ennek a gyakorlatnak az elterjesztése ugyanolyan fontos lenne, mint az azonnali bőrkontakt. 

Forrás: Daily Mail (via)