Új trendek a császármetszésben

A császármetszések aránya évről évre nő. Van olyan ország, ahol minden második baba így jön a világra. Ám császármetszés és császármetszés között is lehet különbség, egyre elterjedtebb ugyanis a baba- és mamabarát verzió.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bababarát
2016. február 24. Gyarmati Orsolya

A császármetszések aránya évről évre nő. Van olyan ország, ahol minden második baba így jön a világra. Ám császármetszés és császármetszés között is lehet különbség, egyre elterjedtebb ugyanis a baba- és mamabarát verzió.


Gyengéd császármetszés, avagy: császárszülés

A császármetszésnek e jóval humánusabb variációja lehetővé teszi az azonnali bőrkontaktust baba és mama között, ami nagyban elősegíti a kötődés kialakulását. A környezet is sokkal emberibb: az úgynevezett gyengéd császármetszés (majdnem azt írtuk: „természetes”) művelői figyelnek az olyan apró részletekre is, mint a műtő csendessége, a viszonylagos félhomály, a halk zene. Magát a műtéti folyamatot is lelassítják, hogy az anyának legyen ideje jobban átélni, hogy gyermeke születik. Vannak műtők, ahol tükrök segítségével lehetőség van a baba kiemelésének megtekintésére is.   

Amint az újszülöttet kiemelik az anya hasából, azonnal ráhelyezik az anya mellkasára (vagy az apáéra). A köldökzsinórt csak pár perc után vágják el, a kismama pedig akár meg is szoptathatja a babát. Természetesen az ilyen „gyengéd” császármetszésekre csak akkor van lehetőség, ha nincs vészhelyzet, ha a baba nem érkezik túl korán, ha az anya nem cukorbeteg és a magzatvíz nem tartalmaz meconiumot. Németországban már külön neve is van az új trendnek: császárszülés.

 Hazánkban a legfrissebb adatok szerint már majdnem negyven százalék a császármetszések aránya, ami egészen elképesztő, és ezen belül vannak magyar kórházak, amelyekben az eget veri a beavatkozások száma – a Honvéd Kórházban például 55 százalékról beszélünk. Ugyanakkor éppen itt tartottak nemrég előadást Dr. Nádor Csaba neonatológus, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Szülészeti és Nőgyógyászati osztályának PIC vezetője „Már megint császármetszés? Igen, de most egy kicsit másképp” címmel. Mint a Szülővé születünk blog beszámolt róla, az orvos szerint a gyengéd császármetszés bevezetése és alkalmazása leginkább az adott osztály szemléletén, pontosabban: szemléletváltásán múlik. Márpedig ebben a Honvéd PIC élen jár az országban, mi is ellátogattunk hozzájuk, és csodálatos élményekkel tértünk haza a koraszülött intenzívről.

Seeding

Egy másik érdekes, a császármetszés hátrányait kompenzálni igyekvő törekvés az ún. ’seeding” (magyar megfelelője egyelőre nincs), amelynek lényege, hogy a császárral születő babát kiemelése után bekenik az anya hüvelyében található steril folyadékkal, amivel a baba nem tudott érintkezni. Hüvelyi szülés esetén ez az anyag bekerül a baba szervezetébe, miközben áthalad a szülőcsatornán, s jelentősen hozzájárul az újszülött immunrendszerének erősítéséhez, köszönhetően annak a kb. háromszáz különböző baktériumnak, amellyel a baba ilyenkor találkozik. Nálunk ez a módszer egyelőre ismeretlen, de az USA-ban (ahol ugyancsak elképesztően magas a császármetszések aránya) egyre több kórház alkalmazza ezt a gyakorlatot.

Íme, egy videó a gyengéd császármetszésről: