Újabb intézkedések a gyermekek jogaiért

Megfontolja Navracsics Tibor az ombudsman javaslatát, amelyben a 14 és 18 év közötti gyermekek kihallgatására vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát kéri.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 21. Gyarmati Orsolya

Megfontolja Navracsics Tibor az ombudsman javaslatát, amelyben a 14 és 18 év közötti gyermekek kihallgatására vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát kéri.


Székely László szerint az érintett gyermekek esetében a tanúkénti kihallgatásokon kötelezővé kell tenni a törvényes képviselők jelentétét. A Magyar Nemzet megtudta azt is, hogy mára sikerült minden megyében legalább egy speciális gyermekmeghallató szobát kialakítani, a 14 év alattiakat kötelező ilyen helyiségben kihallgatni. A meghallgatásokat végző rendőrök képzéseken vesznek részt.

A 14 és 18 év közötti kamaszokra vonatkozó rendőrségi kihallgatási szabályok felülvizsgálatát kéri Navracsics Tibortól az alapjogok országgyűlési biztosa – derül ki az ombudsman legújabb jelentéséből. Székely László arra kéri a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy fontolja meg a büntetőeljárásról szóló törvény módosításának kezdeményezését annak érdekében, hogy az érintett gyermekek tanúkénti kihallgatásán is legyen kötelező a törvényes képviselő jelenléte.

Az ombudsman szerint a gyermek korához, érettségéhez nem igazodó tanúkénti kihallgatás mély nyomot hagyhat a kamaszban, esetenként olyan hatások érhetik, amelyek feldolgozásához a későbbiekben szakember segítsége szükséges. Az ombudsman úgy látja, hogy a jelenleg hatályos jogszabályok nem rendezik megnyugtatóan a 14. életévét betöltött, de a 18. életévét meg nem haladó gyermek tanúkénti kihallgatásának szabályait.

A figyelmeztetések érthető módon való megfogalmazása mellett elengedhetetlen lenne a kihallgatás módjának, a kihallgatást végző személy képzettségének, illetve a gyermeket a jogai érvényesítésében segítő személy jelenlétének rögzítése annak érdekében, hogy a kamasz jogai ne sérüljenek. Székely szerint a kamaszok tanúkénti kihallgatására vonatkozó speciális szabályok hiánya visszásságot okoz.

Az ombudsman egyébként egy székesfehérvári üggyel összefüggésben indított vizsgálatot, ennek kapcsán a panaszos sérelmezte a fia sérelmére elkövetett bűncselekmény miatt induló rendőrségi eljárást. A kamaszt szúrt sebbel szállították a székesfehérvári kórházba, ahol azonnal megműtötték, ám a műtét után két órával már kihallgatták. A kihallgatáson a szülők mint törvényes képviselők nem lehettek jelen.